Waar moet je op letten bij een scheiding?
Gepubliceerd op 27-09-2024 door de Scheidingsplanner
Artikel van de maand: Aandachtspunten bij een scheiding
Elke maand voert een van onze Scheidingsplanners zelf het woord in een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand benoemt Scheidingsplanner Wim de Zwart tien belangrijke aandachtspunten bij een scheiding.
1. Goede voorbereiding en duidelijke afspraken
Een scheiding vraagt om een goede voorbereiding en duidelijke afspraken, zowel financieel als praktisch. Hoewel de emotionele kant zwaar kan wegen, is het van groot belang om ook de zakelijke en juridische aspecten van het proces op orde te hebben. Door de juiste hulp in te schakelen, kunnen de betrokkenen niet alleen het proces soepeler laten verlopen, maar ook ervoor zorgen dat ze in de toekomst stabieler verder kunnen.
2. Advies bij scheiding
Het is essentieel om deskundig advies in te winnen tijdens een scheiding. Kies een partij die niet alleen mediation aanbiedt, maar ook kennis heeft van de financiële en juridische kant van het proces. Het is ook belangrijk dat je een neutraal persoon kiest die jullie beiden kan informeren. Iemand die naar beide partijen luistert en neutraal sturend is. Die bovendien een klankbord is en feedback geeft, zodat bepaalde keuzes gemaakt kunnen worden.
3. Financieel advies
Bij een scheiding is de behoefte aan financieel advies vaak groot. In veel gevallen zoeken mensen hulp bij een financiële mediator of financieel adviseur met kennis van zowel de juridische als de financiële en fiscale kant van het scheidingsproces. Mensen zoeken met name perspectief waarbij de huisvesting en het inkomen na de scheiding de grootste prioriteiten zijn.
Wat mij hierbij opvalt dat men tegenwoordig in tegenstelling tot tien jaar geleden niet meer kiest voor een groot huis of een dure auto. Mensen zitten veel meer op gevoel en willen vooral leven: leuke dingen doen, zoals op vakantie gaan en een hapje uit eten. Twee jaar geleden wilden ze bijvoorbeeld nog ruzie maken om het energiecontract en dat zie ik nu niet meer.
4. Rente en financiën
Bij een scheiding zijn er vaak gezamenlijke financiële verplichtingen, zoals een hypotheek. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over wie welke kosten draagt. Dit geldt niet alleen voor de woonlasten, maar ook voor andere financiële verplichtingen, zoals de belastingvoordelen en het verdelen van bezittingen. De keuze om wel of niet een woning te verkopen kan ook afhangen van financiële voordelen in bijvoorbeeld box 3.
5. Omgaan met de woningmarkt
Een van de grootste vraagstukken bij scheiding is de huisvesting. De huidige woningmarkt maakt het niet altijd makkelijk om dichtbij elkaar te wonen, wat vooral belangrijk is bij co-ouderschap. Hoewel dit meestal oplosbaar is, vraagt het vaak om geduld. Het is in de tussentijd niet veel mensen gegeven om tijdens de scheiding samen onder een dak te blijven wonen. Je bent eigenlijk een uitzondering als het wel lukt. In de praktijk blijkt dat mensen meestal wel een tijdelijke oplossing voor andere huisvesting vinden.
Mensen willen door de woningmarkt soms besluiten om het huis toch nog niet te gaan verkopen. In de tussentijd mag dan een partner nog twee jaar in het huis blijven wonen. In de praktijk hebben ze dan ineens vaak na vier maanden toch allebei een nieuwe woning, terwijl de oorspronkelijke woning nog niet verkocht is. Dan hebben ze ineens drie huizen, wat doe je dan? Ik adviseer daarom om van tevoren goed na te denken over dit soort tussenoplossingen.
6. Birdnesting: tijdelijke oplossing voor ouders
Een van de mogelijke tijdelijke regelingen voor ouders is het zogenaamde ‘birdnesting’, waarbij de kinderen in het ouderlijk huis blijven en de ouders om de beurt in en uit het huis verhuizen. Dit vraagt wel om goede afspraken over de kosten en andere praktische zaken. In de praktijk blijkt dat birdnesting slechts in een klein aantal gevallen succesvol kan zijn, omdat het veel discipline en samenwerking tussen de ouders vergt. Het gaat meestal om praktische zaken als birdnesting niet lukt: het achterlaten van uitpuilende vuilnisbakken en overvolle wasmanden.
7. Praktische regelingen voor kinderen
Naast de financiële en woon-technische vraagstukken, is het belangrijk om afspraken te maken over de praktische invulling van de zorg voor de kinderen. De hulpvraag bij kinderen is meestal ook praktisch gericht, zeker bij co-ouderregelingen. Vragen zijn dan meestal hoe om te gaan met de kleding, de school en de afstand van elkaar wonen. En ook hoe om te gaan met de NIBUD-normen en met de opvangkosten. Tegenwoordig kiest ongeveer zestig procent voor co-ouderschap en voor de invulling liggen de ouders over het algemeen op één lijn.
8. Ondernemers en de scheiding
Voor ondernemers brengt een scheiding extra complicaties met zich mee. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het verdelen van het vermogen in de onderneming? Ook hier moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over wie welk deel van het bedrijf behoudt of hoe de ander uitgekocht kan worden. Financieel advies kan in dit soort gevallen cruciaal zijn.
9. De nieuwe huwelijkswetgeving
Met de invoering van de nieuwe huwelijkswetgeving, die sinds 2018 van kracht is, zijn er veel vragen bij mensen die in beperkte gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Dit roept onzekerheden op, bijvoorbeeld over de fiscale afwikkeling en de verdeling van de gezamenlijke bezittingen. Veel mensen vinden deze nieuwe wet niet per se duidelijker, waardoor er behoefte blijft aan professioneel advies om de scheiding correct af te handelen.
10. De rol van aankoopmakelaars bij een nieuwe woning
Als je tijdens of na de scheiding een nieuwe woning wilt kopen, is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kan helpen bij het navigeren door de woningmarkt, die vooral in tijden van overbiedingen en krapte uitdagend kan zijn.
Wim de Zwart - Scheidingsplanner regio groot Rotterdam - groot Dordrecht - Amsterdam - Almere
Alle artikelen van de maand