Hoe voorkom ik een vechtscheiding?

Kinderen zijn altijd de dupe van een vechtscheiding

Geen (echt-)scheiding is hetzelfde, zeker gezien het verloop ervan. Zo is er de harmonieuze ‘overlegscheiding’, waarbij met respect en fatsoen voor elkaar samen naar passende oplossingen wordt gezocht. Daarnaast is er ook de vechtscheiding. Gelukkig is het aantal vechtscheidingen de afgelopen jaren flink afgenomen. Dit is mede te danken aan de vele aandacht in de media over bijvoorbeeld het kunnen scheiden zonder strijdende advocaten.

Wij, als landelijke vereniging de Scheidingsplanner, doen er in onze praktijk alles aan om vechtscheidingen te voorkomen, zeker als er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn. Het is onze missie om ervoor te zorgen dat scheidende ouders samenwerken in de ontstane situatie in plaats van tegen elkaar te strijden. Als een kind de dupe dreigt te worden van de strijd tussen de ouders, dan steken we eerst al onze energie in het focussen op de belangen van henzelf en van de kinderen om uit een vechtscheiding te kunnen blijven.

Wat is een vechtscheiding?

In een vechtscheiding hebben partijen ernstige conflicten met elkaar en blijkt een goede communicatie niet goed mogelijk. Een vechtscheiding omvat vaak meer dan alleen negatieve gevoelens en emoties tegenover de ex-partner en de scheiding. Zeker als er kinderen in het spel zijn, kan dit bewust of onbewust doorwerking hebben in de uitvoering van de rol als ouders. Een vechtscheiding is dan ook niet in het belang van kinderen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een vechtscheiding?

Er bestaan verschillende varianten van vechtscheidingen. Toch zijn er belangrijke kenmerken voor een vechtscheiding te benoemen, we zetten er een aantal voor jou op een rijtje:

  • Geen onderlinge directe communicatie tussen de ex-partners
  • De scheiding wordt een strijd en veelal via advocaten in de rechtbank uitgevochten
  • Voortdurend negatief handelen richting de ex-partner
  • Kinderen kunnen worden gebruikt om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen
  • Het contact tussen het kind met de andere ouder wordt veelal bemoeilijkt
  • Er wordt over alles ruzie gemaakt, compromissen zijn niet mogelijk
  • Er wordt elkaar niks gegund, alleen de eigen belangen staan voorop

Herkent jij je in één of meerdere van deze kenmerken? Grote kans dat je in een vechtscheiding terecht gaat komen of dat jij je al in een vechtscheiding bevindt. Zoek direct professionele hulp! Een vechtscheiding kan jaren duren, veroorzaakt daarnaast veel pijn en verdriet en kost je onnodig veel geld.

Persoonlijke tips van de Scheidingsplanner

> Wees en blijf open, transparant en vooral eerlijk tegen elkaar;
> Blijf vooral met elkaar in gesprek, hoe moeilijk dit ook is;
> Probeer je in te leven en hou rekening met elkaars gevoelens;
> Luister naar elkaar en geef ieder de ruimte;
> Probeer je emoties te scheiden van je wensen. Dit zorgt voor ruimte om redelijke en billijke afspraken voor beiden te kunnen maken;

Scheidingsplanner Gerard Heijnen

Vechtscheiding gevolgen kind

Een vechtscheiding kent alleen maar verliezers, waarbij de kinderen de grootste verliezers zijn. Ouders beseffen vaak onvoldoende wat een vechtscheiding met hun kind doet. Als één van de ouders het contact van het kind met de andere ouder onmogelijk maakt, is dit meer dan schadelijk voor het kind. Dit geldt ook als dat kind moeten luisteren naar de gemene dingen die ouders over elkaar zeggen. Of als ze zien dat ouders elkaar negeren. Een kind houdt evenveel van beide ouders en komt hierdoor in een vernietigend loyaliteitsconflict.

Het kind kan hierdoor ernstige psychische klachten krijgen, waar het jarenlang veel last van kan hebben. Een kind kan hierdoor emotioneel verwaarloosd raken, angstig en eenzaam zijn. De prestaties op school worden minder, het contact met andere kinderen neemt af en soms keert een kind zich geheel in zichzelf en vervreemden ze min of meer. Ook ondervindt een kind op latere leeftijd vaak problemen in eigen persoonlijke relaties.

Vechtscheiding stoppen

Vechtscheiding stoppen

Laten we eerlijk zijn, het voorkomen van een vechtscheiding is beter dan het genezen van de verwoestende gevolgen. Als men al in een enorm conflict en gerechtelijke procedures verzeild is geraakt, is het meestal moeilijk om een vechtscheiding nog te kunnen stoppen. Vraag je daarom als scheidende ouder bij voorbaat af hoe jij later wilt terugkijken op jouw scheiding. En misschien nog belangrijker: hoe wil je dat je kinderen later op de scheiding terugkijken? Dat de spanningen en ruzies tussen hun ouders onuitwisbaar in hun geheugen staan of dat ze het fijn vinden dat jullie het zo goed hebben aangepakt? Jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van je kinderen, dus bescherm ze en voorkom te allen tijd een vechtscheiding!

Vechtscheiding voorkomen

Ons belangrijkste advies is om altijd voor een overlegscheiding te kiezen om een vechtscheiding te kunnen voorkomen. Ga jij scheiden? Neem dan direct contact op met een Scheidingsplanner bij jou in de buurt. Samen met een kundige Scheidingsplanner wordt jouw situatie professioneel en kundig benaderd. Als jullie als ouders de belangen van de kinderen vooropzetten en hier ook naar handelen, dan is de kans groot dat de scheiding op een succesvolle manier verloopt. Lees ook onze 10 tips om een vechtscheiding te voorkomen

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Vechtscheiding hulpverlening

Er zijn verschillende instanties die ouders kunnen adviseren over hoe zij het beste hun kinderen voor, tijdens en na de scheiding kunnen begeleiden. Zo kunnen ouders bij een stichting als Villa Pinedo bewust worden van wat er in het hoofd en hart van hun kind omgaat tijdens een echtscheiding. Deze kennis helpt de ouders om een vechtscheiding te voorkomen. Verder is een korte begeleiding door een Succesvol Scheiden-coach ook een passende manier om klaar te zijn voor een overlegscheiding bij de Scheidingsplanner.

Impact vechtscheiding op familie

In een vechtscheiding kunnen ex-partners alleen nog maar negatief zijn over elkaar. Ze hebben geen goed woord meer voor elkaar over. Omdat ze de negatieve verhalen aan iedereen die het maar wil horen doorvertellen, kunnen andere familieleden bij de vechtscheiding betrokken raken. De impact op met name de (groot)ouders is groot. Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Plus Magazine blijkt dat voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders is geworden. Bedenk echter dat voor de kinderen al veel zekerheden wegvallen. Grootouders kunnen voor hun kleinkinderen juist een enorm rustpunt zijn en hen steun bieden tijdens de scheiding. Denk dus goed na over het behoud van deze familiebanden tijdens de scheiding.

Impact vechtscheiding op familie

Vechtscheiding voorkomen via de Scheidingsplanner

Wij proberen bij een scheiding altijd als eerste de communicatie tussen ouders weer op gang te brengen. Vaak is er door de tijd heen een situatie tussen de ouders ontstaan waarin de communicatie steeds minder is geworden. De communicatie die er is bestaat dan vaak alleen uit verwijten naar elkaar. Er wordt helaas niet meer naar elkaar geluisterd. Hierdoor is er in de relatie geen sprake meer van een gezonde balans.

Met behulp van bemiddeling/mediation kan de Scheidingsplanner in een conflictsituatie een goede oplossing bieden. Als neutrale en onafhankelijke bemiddelaar/mediator zorgen wij ervoor dat er weer naar elkaar geluisterd wordt. We stellen als doel dat de scheidende partijen niet alleen maar aan hun eigen situatie denken, maar ook aan de situatie van de kinderen. Wij begeleiden jullie als ouders van A tot Z in het maken van gezamenlijke afspraken over de gevolgen van het beëindigen van jullie affectieve relatie. Ook kijken wij naar jullie rol als samenwerkende ouders van uw kinderen. Wij zorgen ervoor dat er voor alle betrokkenen een fijn leven is na de scheiding met ieder een eigen (financieel) plan.

Zit er nog iets tussen procederen en bemiddeling/mediation in?

Mocht communicatie ook door middel van bemiddeling/mediation geen haalbare zaak zijn, dan zijn er uiteraard ook tussenvarianten denkbaar. Hierbij kan gedacht worden aan eenzijdige belangenbehartiging, waarbij een ieder wordt bijgestaan door een eigen adviseur die vervolgens enige emotie kan filteren en op zoek kan gaan naar een passende oplossing. Ervaring leert dat procederen op deze wijze vaak voorkomen kan worden. De Scheidingsplanner kan in deze situatie oplossingsgericht met je meedenken.

Onze hulp bij een echtscheiding

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Gratis scheidingsboekje

Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.

Terug naar boven