Hoe zit het met de hypotheek als u gaat scheiden?

Gepubliceerd op 17-01-2017 door de Scheidingsplanner

De hypotheek is voor velen sowieso vaak een ingewikkeld onderwerp. Dat is bij een scheiding niet anders. Hoe ziet de hypotheek er precies uit? Welke rentepercentages zijn van toepassing en hoe lang staat dat percentage nog vast en vanaf wanneer staat dat percentage al vast? Welke levensverzekeringen of spaar-/beleggingsrekeningen zijn gekoppeld aan de hypotheek?

Als duidelijk is hoe de hypotheek is opgebouwd, kan vervolgens bepaald worden of er over- of onderwaarde in het huis zit. Als één van beiden in het huis wil blijven wonen, moet beoordeeld worden of die partner dat ook kan betalen. En vooral of de geldverstrekker instemt met de wijzigingen en of extra leningen die nodig zijn om de woning over te kunnen nemen.

Om fiscale redenen, met name om de fiscale aftrek van de hypotheekrente te waarborgen, is het in de meeste gevallen nodig om de bestaande hypotheek (gedeeltelijke) om te zetten naar een hypotheekvorm waarin ook jaarlijks wordt afgelost.

Kortom, complexe materie. Maar wel een belangrijk onderdeel om tijdens uw scheiding duidelijkheid over te krijgen. Zeker als het behoud van de woning voor een van de partners de doelstelling is.