Scheiden en eigen huis

Scheiden en een eigen huis

Een eigen huis is bij een scheiding meestal een lastig onderwerp. Niet alleen op financieel gebied, maar vaak ook emotioneel. Uw eigen huis is immers dé plek waar u zich misschien al jaren thuis voelt. Uw droomhuis, waar u samen wellicht lang naar gezocht heeft. En waar u naar eigen smaak en wensen een prachthuis van gemaakt heeft; uw eigen paleisje. Maar als u gaat scheiden, dan gaat uw woonsituatie veranderen. Minimaal een van u zal de woning gaan verlaten. Moet u de woning dan gaan verkopen of kan een van u er toch blijven wonen? Wij brengen graag alle gevolgen en mogelijkheden met betrekking tot uw eigen huis en hypotheek voor u in kaart.

Gevolgen scheiden eigen huis

Als u gaat scheiden en samen een eigen huis bezit, zal het huis tussen beide partners ‘verdeeld’ moeten worden. Als het huis door de scheiding moet worden verkocht, moeten beide partners delen in de opbrengst. Of als een van u beiden na de scheiding in het huis blijft wonen, dan moet de hypotheek op naam van die partner gezet worden. De andere partner moet vervolgens uitgekocht worden. Welke optie u ook kiest, het is belangrijk om alle aspecten die bij de verdeling van het huis komen kijken goed te regelen. U wilt immers ook na de scheiding een plezierige plek hebben om thuis te komen!

Kan ik na de scheiding in het eigen huis blijven wonen?

Bij een scheiding met een eigen huis horen wij, om diverse redenen, vaak de wens dat een van de partners in de eigen woning kan blijven wonen.

Om te bepalen of deze wens realiseerbaar is, zal eerst nagegaan moeten worden of dit financieel mogelijk is. Dat betekent dat eerst uw inkomen na de scheiding inzichtelijk moet zijn, zodat bekeken kan worden of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is. Belangrijke deelvragen zijn hierbij:

Als duidelijk is of de wens om in de woning te blijven wonen financieel haalbaar is, wordt na de scheiding de hypotheek door de blijvende partner overgenomen. Hij/zij koopt de ex-partner uit en de hypotheekschuld wordt op zijn/haar naam overgeschreven Ook wordt de financiering van het resterende schuldbedrag geregeld. Tot slot vindt bij de notaris de overname van de woning plaats.

Geen van beiden kan na de scheiding in het huis blijven wonen

Als de wens om in de woning te blijven wonen financieel niet haalbaar is, zal de woning verkocht moeten worden. In deze situatie gaan een aantal nieuwe vragen een rol spelen:

  • Kunnen we een nieuwe woning kopen?
  • Welke koopprijs is dan mogelijk?
  • Hoe gaat mijn financiering er dan uitzien?
  • En wat worden de woonlasten?

Wilt u een nieuwe woning kopen? Bepaal dan ook welk bedrag u aan eigen middelen kunt inbrengen, welk belang u hecht aan het aflossen van de hypotheekschuld en in welke vorm u een hypotheek wenst af te sluiten. Vindt u het lastig om deze vragen te beantwoorden? Schakel dan altijd een financieel deskundige in. De Scheidingsplanner kan al tijdens het scheidingstraject beoordelen welke woonwensen er voor u mogelijk zijn of niet. Wij bekijken uw huidige situatie en zetten alle keuzemogelijkheden voor u op een rijtje. Hierdoor kunnen wij u snel duidelijkheid en rust geven.

Aanvullende producten scheiden eigen huis

In veel gevallen is er aan de hypotheekschuld een product verbonden om in de toekomst de hypotheek (deels) af te lossen. Dat kan bijvoorbeeld een spaarverzekering, een beleggingsrecht of een kapitaalverzekering zijn. Wat gaat u met dit opgebouwde vermogen doen bij de scheiding? Heeft u het nodig voor een nieuwe hypotheek of juist niet, omdat u op basis van de nieuwe fiscale regels toch al grotendeels moet gaan aflossen op de hypotheek? En hoe gaat u dit spaarpotje onderling verdelen? Allemaal vragen waar wij u mee kunnen helpen.

Scheiden met een eigen huis bij de Scheidingsplanner

Bij de verdeling van de eigen woning bij een scheiding komt dus aardig wat kijken. Wat is de waarde van de woning en de hoogte van de resterende hypotheekschuld? Welke verzekeringen of beleggingen zijn aan de woning verbonden? Kan een van u er blijven wonen of wordt het huis verkocht? Kortom, de verdeling van het huis kan nogal een klus zijn. De Scheidingsplanner helpt u hier graag bij, of u het huis nu wilt behouden of wilt verkopen. Wij zetten niet alleen alle financiële zaken voor u op een rij, maar we geven ook antwoord op praktische vragen. Bijvoorbeeld wat de nieuwe hypotheeklasten zijn, maar ook hoe u deze verandering in uw belastingaangifte opneemt. Zo heeft u snel duidelijkheid, zodat u straks naar volle tevredenheid kunt wonen; in welk huis dan ook!