Samen een bedrijf en scheiden

Gepubliceerd op 12-09-2023 door de Scheidingsplanner

Als je samen een bedrijf hebt en gaat scheiden

Scheiden is op zich vaak al een lastig proces. Als je gaat scheiden en samen een bedrijf hebt dan wordt het proces nog wat ingewikkelder. Jullie moeten allereerst een belangrijke beslissing nemen: zetten jullie na de scheiding samen het bedrijf voort of stapt een van de twee uit het bedrijf? Bij die laatste keuze krijg je te maken met het uitkopen van je ex-partner. Hoe werkt dat dan precies bij welke bedrijfsvorm? In dit artikel helpen wij je op weg bij deze vragen over samen scheiden en een eigen bedrijf:

> Scheiden en samen het bedrijf voortzetten
> Scheiden en een van de partners verlaat de onderneming
> Hoe werkt het uitkopen van je partner bij samen een bedrijf?
> Uitkopen bij scheiding met een vof
> Uitkopen bij scheiding bij samen een bv
> Uitkopen eigen bedrijf en het huwelijksgoederenregime bij scheiding

Scheiden en samen het bedrijf voortzetten

Is het jullie wens om na de scheiding het bedrijf samen voort te zetten? Dit kan een begrijpelijke keuze zijn, omdat jullie allebei veel tijd en energie in de onderneming hebben gestoken. Bovendien voorkomen jullie hiermee een hoop gedoe met het verdelen van het bedrijf. Voordat jullie echter deze keuze kunnen maken moeten jullie de vraag of jullie na de scheiding nog professioneel kunnen samenwerken eerlijk beantwoorden. Jullie gaan namelijk niet voor niks scheiden. Kunnen jullie de huidige geschillen en conflicten dan opzij zetten en samen blijven ondernemen? Is het antwoord nee, dan is het logische gevolg dat een van jullie het bedrijf verlaat.

Scheiden en een van de partners verlaat de onderneming

 

Scheiden en een van de partners verlaat de onderneming

Als een van de partners door de scheiding het bedrijf verlaat, dan heeft dat op financieel als fiscaal vlak veel gevolgen. De andere partner moet worden uitgekocht, hiervoor is een waardebepaling van de onderneming nodig. Daarna is het de vraag of je de verrekenwaarde in één keer kunt uitbetalen. Wellicht moeten jullie hier nog nadere afspraken over maken, omdat de continuïteit van de onderneming altijd voorop staat. Het komt bijvoorbeeld voorkomen dat er een lagere waarde wordt vastgesteld als dit in het belang van het bedrijf is.

Hoe werkt het uitkopen van je partner bij samen een bedrijf?

Allereerst heeft de rechtsvorm van jullie onderneming invloed op de waardebepaling en de verdeling van het vermogen. Een vennootschap onder firma (vof) of samen een bv zijn de meest voorkomende rechtsvormen bij een onderneming waarin huwelijkspartners samenwerken. Naast de rechtsvorm heeft jullie huwelijksgoederenregime invloed op de verdeling van de waarde van het bedrijf. We leggen het hieronder in hoofdlijnen uit.

Uitkopen bij scheiding met een vof

Bij een vof zijn jullie beide vennoot en gerechtigd tot het vermogen van de vof. Ieder heeft dus recht op een deel van de waarde van de onderneming. Hoe jullie die waarde precies moeten verdelen wordt door jullie vof-overeenkomst die destijds is afgesloten en jullie huwelijksgoederenregime bepaald.

Uitkopen bij scheiding bij samen een bv

Vooral de waardebepaling van de aandelen om je ex-partner uit de bv te kunnen uitkopen is vaak een groot discussiepunt. Dat komt voornamelijk door tegenstrijdige belangen; voor de ondernemer is een lage waardering van de aandelen in zijn of haar voordeel, de ex-partner is meer gebaat bij een hogere waardebepaling. Daarnaast spelen nog zaken als goodwill, verschillende soorten balansen, eenmalige kostenposten en stille reserves mee. Lees hier meer over de gevolgen van een scheiding bij een bv.

Uitkopen eigen bedrijf en het huwelijksgoederenregime bij scheiding

Het huwelijksgoederenregime betreft de regels die gelden voor onder meer de bezittingen en schulden tussen partners die getrouwd zijn of die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. We onderscheiden daarbij 2 hoofdvormen van huwelijksgoederenregimes:

  • (Beperkte) gemeenschap van goederen (ook bij een geregistreerd partnerschap)
  • Getrouwd op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden

Elk huwelijksgoederenregime kent zijn eigen regels met betrekking tot het verdelen van jullie bedrijf en vermogen bij een scheiding. In het artikel ‘Het huwelijksgoederenregime & scheiden met een eigen bedrijf’ lees je hoe het precies werkt.

Schakel hulp in!

Elke echtscheiding is uniek en dat geldt ook voor elke onderneming. Schakel daarom de hulp in van een professionele mediator of financieel expert. Zo’n onafhankelijke specialist – zoals de Scheidingsplanner - is onpartijdig, behartigt de belangen van jullie beiden én heeft continuïteit van je onderneming hoog op het lijstje staan.

Onze ondernemersdesk voor ondernemers en partners die gaan scheiden is gericht op een nieuwe toekomst voor alle betrokken partijen: jij als ondernemer, je ex-partner en jullie eventuele kinderen. Wij kijken bij de berekeningen naar alle relevante zaken, zoals de bezittingen, de (jaar)cijfers, de schulden, het toekomstperspectief, enzovoort en kunnen voor jou de juridische, financiële en fiscale kaders inzichtelijk maken, zodat jij en je ex-partner weloverwogen keuzes kunnen maken. Maak gerust een vrijblijvende afspraak!

Terug naar boven