Hoeveel is onze eigen woning waard?

Gepubliceerd op 20-12-2024 door de Scheidingsplanner

Ons koophuis: hoeveel is het waard?

Als je gaat scheiden en samen een eigen huis bezit, dan is er bij de echtscheiding sprake van een verdeling van het huis tussen beide partners. Of je nu de woning moet gaan verkopen of dat één van jullie in het huis blijft wonen en de hypotheek overneemt, het is belangrijk dat jullie de waarde van de woning goed laten bepalen. Dit kan door middel van een taxatie door een onafhankelijke taxateur of makelaar. Jullie weten dan wat de reële marktwaarde van jullie woning is.

Het belang van een goede waardebepaling

Het is van belang een juiste waarde vast te stellen en wel om de volgende 3 redenen:

  • De Belastingdienst kijkt graag met jullie mee als jullie goederen verdelen als gevolg van een scheiding. Wordt in de verdeling aan één van beide echtelieden teveel toebedeeld dan kan er sprake zijn van een schenking met schenkbelasting als gevolg. Als je een woning laat taxeren door een onafhankelijk deskundige en je past deze taxatiewaarde toe in de onderlinge verdeling kan de Belastingdienst geen schenkingsgedachte aantonen.
  • Als jullie samen tot een verdelingswaarde komen en deze waarde toepast in de verdeling van goederen kan het zijn dat in de toekomst bij een feitelijke verkoop van de woning een andere waarde en daarmee opbrengst wordt gerealiseerd. Ter voorkoming van een frustratie is het opmaken van een taxatie aan te bevelen.
  • Bij een overname van een woning door één van de echtelieden dient er vaak een officiële waardebepaling te worden overhandigd als voorwaarde voor de beoordeling van hypotheekovername door de hypotheekverstrekker.

Overwaarde van de woning

Als dan blijkt dat de woning meer waard is dan de bestaande hypotheekschuld is er sprake van een overwaarde. Dit bedrag aan overwaarde moeten jullie samen delen.

Minderwaarde of onderwaarde van de woning

Is de woning minder waard dan de hypotheekschuld, dan is er sprake van een minder- of onderwaarde. In feite is de schuld hoger dan de waarde van het huis. Ook deze schuld moeten jullie samen delen.

Veelgestelde vragen bij 'Waarde huis bij scheiding'

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen bij 'Waarde huis bij scheiding'.

Hoe bepaal je de waarde van een huis bij scheiding?

Bij een scheiding is het bepalen van de waarde van de woning essentieel om een eerlijke verdeling te maken, bijvoorbeeld bij een uitkoop of verkoop. De woningwaarde wordt doorgaans vastgesteld op basis van een objectieve waardebepaling. Dit zijn de meest gebruikte methoden:

  • Taxatie door een erkende taxateur: dit is de meest betrouwbare manier om de actuele marktwaarde van de woning te bepalen. Een taxatierapport wordt vaak gebruikt bij uitkoop en door hypotheekverstrekkers.

  • WOZ-waarde: de WOZ-waarde van de gemeente kan als indicatie worden gebruikt, al ligt deze vaak lager dan de daadwerkelijke marktwaarde.

  • Waardebepaling via een makelaar: een lokale makelaar kan een schatting geven van de verwachte verkoopwaarde, maar deze is minder betrouwbaar dan een taxateur.

Wie betaalt de taxatie bij een scheiding?

Bij een scheiding is de taxatie van de woning vaak nodig om de actuele marktwaarde te bepalen. De kosten voor de taxatie worden in principe door jullie beiden gedeeld, tenzij jullie hierover andere afspraken willen maken.

Als er onenigheid is over de waarde van de woning, kan iedere partner ervoor kiezen om zelf een taxatie te laten uitvoeren. De kosten daarvan zijn dan voor de opdrachtgever.

Wie heeft het meeste recht op de woning bij scheiding?

Bij een scheiding heeft in principe geen van beide partners automatisch meer recht op de gezamenlijke woning. De belangrijkste factoren die bepalen wie in het huis kan blijven, zijn de eigendomsverhouding van het huis en je financiële situatie. Kun je de hypotheeklasten alleen dragen en je ex uitkopen? Dit is vaak bepalend voor wie er in het huis kan blijven wonen. Laat een financieel scheidingsexpert, zoals de Scheidingsplanner, de mogelijkheden voor jullie onderzoeken. Met onze onafhankelijke hypotheekscan kunnen wij de woonmogelijkheden snel inzichtelijk maken.

Als jullie er samen niet uitkomen, kan de rechter bepalen wie het huis krijgt toegewezen voor tijdelijk gebruik. Dit heet 'voorlopige toedeling'. De definitieve verdeling moet dan later nog geregeld worden.

Wil je weten wat in jouw situatie de beste oplossing is? Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek met een van onze experts.

Terug naar boven