De boedelverdeling bij een scheiding
Hoe werkt de boedelverdeling bij een scheiding?
Als je gaat scheiden, dan moet je alle bezittingen die jullie hebben met elkaar gaan verdelen. Een boedelverdeling is dan ook een onderdeel van elke scheiding. Onder de boedelverdeling, oftewel je inboedel, valt alles in en rond je huis wat waarde heeft. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, televisie, boeken, gereedschap en serviesgoed, maar ook aan je auto of caravan. Hoe de boedelverdeling bij je echtscheiding precies werkt, hangt voor een groot deel af van de wijze waarop je met elkaar hebt samengeleefd (het zogenoemde huwelijksgoederenregime).
De boedelverdeling bij gemeenschap van goederen
Bij een algehele gemeenschap van goederen is de gehele inboedel gemeenschappelijk bezit. Jij en je ex-partner krijgen daarom allebei de helft van de waarde van de totale inboedel. Deze regel is ook van toepassing bij een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden. Ben je in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd? Dan vallen de spullen die je voor je huwelijk in je bezit had niet onder het gemeenschappelijk bezit.
Meer informatie over de boedelverdeling bij een (beperkte) gemeenschap van goederen vind je hier: scheiden in gemeenschap van goederen
De boedelverdeling bij huwelijkse voorwaarden
Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, dan zijn de voorwaarden in je ‘huwelijkscontract’ leidend. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden. In principe heb je dus vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Gezamenlijk bezit moet je met elkaar verdelen. Let er bij deze huwelijksvorm overigens ook op dat je het jaarlijkse verrekenbeding goed heeft toegepast.
Meer informatie over de boedelverdeling bij huwelijkse voorwaarden vind je hier: scheiden met huwelijkse voorwaarden
Verdeling van de inboedel na samenwonen
Bij het uit elkaar gaan van samenwoners zijn de voorwaarden die je hebt opgesteld in je samenlevingscontract van kracht. Kijk dus in je samenlevingscontract na wat je ten aanzien van de bezittingen/inboedel hebt vastgelegd. Heb je geen samenlevingscontract? Dan wordt het een stuk lastiger. In principe geldt het uitgangspunt dat ieder terugkrijgt wat van hem/haar is. Je moet dit wel kunnen aantonen door bijvoorbeeld een bankafschrift of een aankoopnota. Spullen die je gezamenlijk hebt aangeschaft vallen in ieder geval onder gezamenlijk bezit en moet je onderling verdelen.
Meer informatie over het uit elkaar gaan van samenwoners vind je hier: samenleving beëindigen
Hoe pak je de boedel verdelen aan?
- Inventariseer welke spullen je met elkaar moet gaan verdelen: maak dus samen een lijst
- Bekijk allebei wat je graag zelf wil hebben; onderhandel over spullen die je beiden graag wilt houden
- Bepaal de waarde van de spullen: bedenk hierbij dat het om gebruikte spullen gaat en de marktwaarde moet hanteren
- Stel de definitieve verdeellijst op en bekijk de totale waarde van ieders deel: deze waarden moeten min of meer gelijk uitkomen
- Tot slot leg je de verdeling vast in je echtscheidingsconvenant
Probeer in alle billijkheid tot een boedelverdeling te komen waar je beiden achter kunt staan. Waarschijnlijk vindt je het allebei fijn om eigen verjaardagscadeaus en/of spullen uit je familie zelf te behouden. Bedenk dat als je er samen niet uitkomt, de rechter moet gaan bepalen wie wat krijgt.
Erfenissen, schenkingen en pensioenafspraken vallen overigens niet automatisch onder gezamenlijk bezit, besteed hier aandacht aan. Dit geldt ook voor zogenoemde verknochte goederen, zoals sieraden en kleding.
Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner
Vaak ontstaat er discussie over de waarde van de te verdelen inboedel. Ga daarbij niet uit van de verzekerde inboedelwaarde, maar kijk naar de vervangingswaarde. Een handig hulpmiddel hierbij is marktplaats. Hier vind je vaak vergelijkbare inboedel en de prijzen geven vaak een aardige indicatie.
Scheidingsplanner Richard Komen
Spullen verkopen tijdens de scheiding
Zonder wederzijdse instemming kun je geen spullen verkopen tijdens de scheiding. Bedenk dat zolang de boedelscheiding nog niet is uitgesproken de spullen van jullie beiden zijn. Je kunt dus alleen spullen tijdens de scheiding verkopen als je hiervoor beiden toestemming geeft.
Alles in één keer goed geregeld.
Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering
Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied
Met oog voor de emoties
Allesomvattend Scheidingsplan®
Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen
Creatief en oplossingsgericht meedenken
Ervaringen
"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."
"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."
En hoe zit het met herinrichtingskosten?
Als een van jullie beiden na de scheiding in het huis blijft wonen, dan heeft de partner die gaat verhuizen extra kosten. Dit zijn de zogenoemde herinrichtingskosten voor de nieuwe woning: kosten voor het bewoonbaar maken van een woning bij een verhuizing. Denk bijvoorbeeld aan kosten van de verf of behang, de vloerbedekking of het laminaat, vitrage of gordijnen enzovoorts. Probeer deze herinrichtingskosten ook met elkaar te verrekenen, zodat er een gelijkwaardige verdeling is. Inrichtingskosten, zoals kosten voor meubilair, hoef je niet met elkaar te delen.
Financieel advies bij jouw scheiding
Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Wij zijn van de laatste wet- en regelgeving op de hoogte, weten hoe het zit met de fiscale gevolgen en kijken tevens naar de lange termijn.
Allesomvattend financieel advies
Je kunt bij ons dus totaal omvattend financieel advies bij jouw scheiding verwachten. Geen losse eindjes en geen verrassingen achteraf. Bovendien verwoorden wij de financiële complexiteit van jouw scheiding in begrijpelijke taal. Wij maken samen met jou zulke duidelijke en transparante afspraken dat je echt in staat bent om vooruit te kijken. Zo weet je snel waar je na de scheiding precies aan toe bent. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.
Mediation
Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.
Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.
Eenzijdig scheiden
Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.
Vrijblijvend kennismaken
Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.
Gratis scheidingsboekje
Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.