Scheiden financieel

Financieel advies bij scheiding

“Financieel advies bij een scheiding? Huh, is dat wel nodig? Ik kan toch prima zelf de financiën regelen?”. We horen het u denken. In de praktijk worden de financiën tijdens de scheiding echter vaak onderschat. Niet voor niets kampen veel mensen met de financiële gevolgen van hun scheiding. Dat komt doordat men er meestal te makkelijk over denkt. Ook is men over het algemeen niet op de hoogte van alle financiële en fiscale wet- en regelgeving. Hierdoor worden er vaak verkeerde afspraken gemaakt, waardoor men na de scheiding zelfs financieel risico kan lopen. De vraag of financieel advies bij een scheiding wel nodig is, kunnen wij daarom volmondig met een “jazeker” beantwoorden!

Scheiden financieel

Als u gaat scheiden, verandert er juist op financieel gebied heel veel voor u. Bedenk hierbij dat de financiën voor 80% uw nieuwe toekomst gaan bepalen. Waar voorheen van uw gezamenlijk inkomen één huishouden moest draaien, worden dat nu twee huishoudens. De meest gestelde eerst vraag is vaak of u in het huis kunt blijven wonen. Daarna gevolgd door wat de hoogte van de alimentatie is. En niet te vergeten: wat u elke maand overhoudt voor de boodschappen en andere kosten. De volgende onderwerpen hebben uw financiële aandacht nodig tijdens uw scheiding:

  • Partneralimentatie
  • Kinderalimentatie
  • Eigen woning
  • Het (gemeenschappelijk) vermogen
  • Pensioen
  • Tegemoetkomingen
  • Belastingen
  • Eigen onderneming

Zoek een financieel adviseur

Als u uw zaken financieel goed wilt laten regelen tijdens uw scheiding, schakel dan altijd een financieel adviseur in. Het liefst een adviseur die ook verstand heeft van de fiscale consequenties. De Scheidingsplanner is zo’n adviseur. Eén van onze specialiteiten is het in begrijpelijke taal verwoorden van de financiële complexiteit van uw scheiding. Hoe zit het met de partneralimentatie en de kinderkosten? Wat zijn de mogelijkheden voor de eigen woning? Welke fiscale consequenties zijn er? Wij maken samen met u zulke duidelijke en transparante afspraken dat u echt in staat bent om vooruit te kijken. Zo weet u heel snel waar u na de scheiding precies aan toe bent.

Financiële tips bij scheiding

Uiteraard geven wij u tijdens uw scheiding bij elk onderwerp financiële tips. Zodoende komt u altijd tot de meest optimale afspraken. Wij geven alvast een belangrijke tip weg: vraag altijd na wat de fiscale gevolgen van de gemaakte afspraken zijn. De Belastingdienst adviseert dit ook niet voor niets. Veel scheidende stellen gaan de mist in met hun aangifte en hun toeslagen. Dit heeft vaak forse naheffingen tot gevolg en eventueel zelfs financiële problemen. Vooral het bezit van een gezamenlijke woning vergroot het risico op fouten.

Financieel advies bij de Scheidingsplanner

Onze Scheidingsplanners zijn allemaal gedegen opgeleide deskundigen. Zij hebben tenminste 15 jaar ervaring in het geven van financieel advies. Een Scheidingsplanner is bijvoorbeeld opgeleid tot Federatie Financieel Planner of Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Wij zijn dan ook uniek in onze dienstverlening: uw scheidingsbemiddelaar is tevens uw financieel adviseur. U hoeft dus niet met verschillende adviseurs om tafel. Ook zijn bij ons uw financiën geen bijzaak, maar een hoofdzaak.