Scheiden op latere leeftijd
Aantal scheidingen op latere leeftijd verdubbeld
Een huwelijk tot de dood ons scheidt… Dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Ook niet op latere leeftijd. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten een overduidelijke stijging zien van het aantal echtscheidingen onder 50- en 60-jarigen en zelfs onder 70- tot 80-jarigen. Het aantal 50-plussers dat in Nederland per jaar scheidt, is in de afgelopen twintig jaar dan ook bijna verdubbeld naar ruim 20.000 mensen. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van een ‘senioren’ scheiding of ‘grijze’ scheiding’? Wij vertellen u daar graag meer over.
Oorzaken scheiden op latere leeftijd
Waarom besluiten mensen tegenwoordig om na hun 60ste of 70ste te gaan scheiden? Men heeft er immers gemiddeld al zo’n 45 of 50 jaar huwelijk opzitten, waarom dan niet uitzitten tot het einde? Enerzijds lijkt dat te komen doordat het tegenwoordig makkelijker is om te scheiden. Voor de huidige generatie 60-plussers was scheiden met jonge kinderen gewoonweg not done. Omwille van de kinderen bleef men uiteindelijk bij elkaar. Als deze zorg echter wegvalt doordat de kinderen het huis zijn uitgegaan, vraagt men zich in deze tijd sneller af of ze nog wel samen oud willen worden.
Anderzijds kijkt men tegenwoordig anders tegen relaties aan dan vroeger. Zo zijn vrouwen onafhankelijker en zelfstandiger geworden. Hierdoor kunnen ze zelf gemakkelijker zelfstandig een nieuwe toekomst opbouwen. Daarnaast durven mensen tegenwoordig meer voor zichzelf te kiezen en zijn er ook veel meer mogelijkheden om persoonlijk geluk te behalen.
Uit elkaar gegroeid zijn en help, ik ben met pensioen
Uit elkaar gegroeid zijn na 45 of 50 jaar huwelijk is waarschijnlijk wel een van de meest voorkomende oorzaken van een senioren scheiding. De passie is misschien weg of het huwelijk is veranderd in een broer-zus relatie. Zeker nu men gemiddeld langer leeft, stellen veel 60-plussers zich in deze situatie de vraag of ze nog wel 20 of 30 jaar bij hun partner willen blijven.
Ook met pensioen gaan kan een spelbreker voor het huwelijk zijn. Zij wil eindelijk samen veel leuke dingen gaan doen, maar hij wil het liefste elke dag lekker vissen aan de waterkant. De verwachtingen ten aanzien van de oude dag botsen dan met elkaar. Dagelijkse discussies hierover bevorderen de relatie natuurlijk ook niet.
Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner
Over het proces van het scheiden op oudere leeftijd heeft documentairemaker Niels van Koevorden een documentaire gemaakt. Er worden 2 stellen gevolgd tijdens hun mediation-traject. De documentaire is het kijken waard, zeker als je aan het begin staat van een scheiding op oudere leeftijd. Je kunt de documentaire hieronder bekijken.
Scheidingsplanner Eveline Minkes
Scheiden op latere leeftijd en de gevolgen
Natuurlijk zijn er overeenkomsten met de gevolgen van een scheiding bij bijvoorbeeld 30- of 40-jarigen. Op emotioneel gebied zijn de gevoelens vaak gelijk. Het gevoel achtergelaten te worden, niet meer goed genoeg zijn, machteloosheid, ongeloof, onzekerheid en pijn zijn niet aan leeftijd gebonden.
Als je op latere leeftijd gaat scheiden zijn er echter ook verschillen te benoemen. In deze levensfase is de droom van een mooie ouwe dag met elkaar dichterbij gekomen. Als die droom op het ‘laatste moment’ uit elkaar spat, dan is de angst voor het alleen oud worden groot. Het behoud van familiebanden is daarom bij een senioren scheiding extra belangrijk. Daarnaast zijn de financiële gevolgen van een grijze scheiding een belangrijk aandachtspunt.
Financiële gevolgen van scheiden op latere leeftijd
Vooral op financieel gebied spelen bij een grijze scheiding bepaalde zaken een veel grotere hoofdrol. je zit dichter tegen je pensioen aan of je bent al met pensioen. Inzicht in de langere termijn wat betreft de inkomsten en uitgaven is nu nog belangrijker dan wanneer je jonger bent. Een essentieel verschil is dat er niet alleen naar jouw huidig inkomen gekeken moet worden, maar ook naar jouw toekomstig (pensioen)inkomen. Als je de vijftig gepasseerd bent is de kans groot dat je meer ouderdomspensioen moet verdelen, dan wat je nog aan toekomstig recht zelf kunt opbouwen. Dat wordt trouwens niet alleen door jouw leeftijd veroorzaakt, maar ook door wat er in de loop der tijd is veranderd aan de pensioenregelingen zelf.
Financiële aandachtspunten scheiden op latere leeftijd
Eigen woning en/of woonwensen
Welke woonwensen er na de scheiding mogelijk zijn, ligt bij een grijze scheiding ingewikkelder. Als je na de scheiding een nieuw huis wilt gaan kopen of de huidige woning wilt overnemen, dan worden jouw hypotheekmogelijkheden niet alleen gebaseerd op het inkomen dat je momenteel verdient. Ook jouw pensioeninkomen wordt in de hypotheekbeoordeling betrokken. Hypotheekverstrekkers kijken namelijk ook naar wat je ontvangt aan inkomen na jouw pensioen als je binnen 10 jaar van jouw AOW-leeftijd zit. Daarnaast heeft jouw huis waarschijnlijk veel overwaarde. Wanneer een van beiden in het huis wil blijven wonen, dan moet de ex-partner uitgekocht worden. Dit gaat vaak om grotere bedragen, is dit voor jou financieel haalbaar?
Pensioenen
Bij een grijze scheiding krijg je natuurlijk ook te maken met de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS). Hoe ga je echter om met de verevening van de pensioenen? Deel je de opgebouwde pensioenen 50:50 volgens de wet, of is het juist raadzamer om tot een andere verdeling over te gaan, bijvoorbeeld in verband met de woonwensen en de realiseerbare hypotheek?
Lees meer over scheiden op latere leeftijd en pensioen
Lijfrenteverzekering
Als je een lijfrenteverzekering hebt afgesloten, dan moeten bij een senioren scheiding alle opties goed afgewogen worden. Als je kapitaal hebt opgebouwd in deze lijfrenteverzekering spelen minimaal de volgende vragen mee: wat doen we met dit kapitaal in de verdeling of verrekening van het vermogen? En wanneer heb je het nodig?
Partneralimentatie
Ook de partneralimentatie is een punt van aandacht bij een grijze scheiding. Je bent wettelijk verplicht alimentatie te betalen als jouw ex-partner niet in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Bij een scheiding op latere leeftijd moet echter onder meer wel gekeken worden naar welke invloed de pensioen- en eventuele lijfrente-uitkeringen op de hoogte van de partneralimentatie hebben.
Lees meer over scheiden op latere leeftijd en partneralimentatie
Alles in één keer goed geregeld.
Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering
Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied
Met oog voor de emoties
Allesomvattend Scheidingsplan®
Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen
Creatief en oplossingsgericht meedenken
Ervaringen
"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."
"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."
Behoud familiebanden
Zoals eerder benoemd is het behoud van de familiebanden in deze levensfase erg belangrijk. Echter niet alleen vanwege jouw eventuele angst om alleen oud te worden. Tegenwoordig passen 65-plussers vaak doordeweeks op de kleinkinderen, omdat de ouders aan het werk zijn. Volwassen kinderen en kleinkinderen moeten niet gedwongen worden een keuze te maken voor één van de ouders of grootouders. Zij hebben recht op een relatie met beide ouders of opa en oma. Besteed dus tijdens het scheidingstraject ook voldoende aandacht aan dit onderwerp.
Onze hulp bij een scheiding op latere leeftijd
Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.
Mediation
Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.
Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.
Eenzijdig scheiden
Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.
Vrijblijvend kennismaken
Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.
Gratis scheidingsboekje
Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.