Welke documenten nodig voor een scheiding?

Gepubliceerd op 16-05-2025 door de Scheidingsplanner

Welke documenten heb je nodig bij een scheiding?

Een scheiding aanvragen is al ingewikkeld genoeg, zonder dat je ook nog eens moet uitzoeken welke papieren je allemaal nodig hebt. Om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Welke documenten heb je nodig bij een scheiding? En waar vind je ze? We zetten het voor je op een rijtje.

Waarom heb je documenten nodig bij een scheiding?

Bij een scheiding moeten er allerlei zaken geregeld worden, zoals de verdeling van bezittingen en schulden, alimentatie en de zorg voor de kinderen. Om dit allemaal goed te kunnen beoordelen en vast te leggen, zijn bepaalde documenten nodig. Deze documenten geven inzicht in jullie financiële situatie, persoonlijke omstandigheden en afspraken die jullie eventueel al hebben gemaakt.

Overzicht documenten die je nodig hebt bij een scheiding

De precieze documenten die je nodig hebt, kunnen afhangen van jullie specifieke situatie. Maar over het algemeen kun je denken aan de volgende papieren:

  • Persoonlijke documenten:
    Geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) van beide partners, trouwboekje of afschrift van de huwelijksakte, geboorteaktes van eventuele kinderen.
  • Financiële documenten:
    Jaaropgaven van de afgelopen jaren, loonstroken van de afgelopen maanden, bankafschriften van alle rekeningen (privé en zakelijk), overzicht van spaarrekeningen en beleggingen, polissen van verzekeringen, aangiften en aanslagen inkomstenbelasting van de afgelopen jaren, overzicht van schulden.
  • Documenten met betrekking tot de woning:
    Koopakte van de woning, hypotheekakte, taxatierapport (indien aanwezig), WOZ-beschikking, overzicht van de hypotheekschuld.
  • Documenten met betrekking tot een eventuele onderneming:
    Uittreksel Kamer van Koophandel, jaarcijfers van de afgelopen jaren, aangiften en aanslagen vennootschapsbelasting.
  • Eventuele andere documenten:
    Huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract (indien van toepassing), eerdere overeenkomsten of afspraken met betrekking tot de relatie.

Waar vind je deze documenten?

Sommige documenten heb je misschien al in huis, zoals je paspoort of bankafschriften. Andere documenten kun je opvragen bij de betreffende instantie, zoals de gemeente (voor aktes) of de Belastingdienst (voor aangiften).

Tips voor het verzamelen van de documenten

Begin op tijd met het verzamelen van de documenten, want het kan even duren voordat je alles bij elkaar hebt. Maak kopieën van alle documenten en bewaar de originelen goed. Houd alles overzichtelijk bij elkaar, bijvoorbeeld in een map.

Bij het indienen bij de rechtbank mogen verstrekte uittreksels niet ouder zijn dan drie maanden. Hou hier rekening mee, zodat je voorkomt dat, bij een langer durende mediation, je nieuwe uittreksels moet aanvragen.

Wat als je bepaalde documenten niet kunt vinden?

Geen zorgen, dit komt vaker voor. Je kunt veel documenten opnieuw opvragen bij instanties zoals de gemeente, de Belastingdienst of je bank. Lukt het niet? Overleg dan met je scheidingsadviseur; vaak zijn er alternatieven mogelijk.

Vraag de gratis checklist scheiden aan

Wil je zeker weten dat je niets over het hoofd ziet? Hieronder kun je gratis een handige checklist scheiden aanvragen. Hierin staat precies welke documenten je nodig hebt en waar je op moet letten tijdens het hele scheidingstraject. Zo ga je goed voorbereid het proces in en voorkom je onnodige stress.

Veelgestelde vragen over documenten bij een scheiding

Heb ik alle documenten meteen nodig bij de start van het scheidingstraject?

Niet altijd. Het is wel handig om zo snel mogelijk te beginnen met verzamelen, zodat het proces niet onnodig vertraagd wordt. Je adviseur kan aangeven welke documenten als eerste nodig zijn.

Moet ik ook documenten van mijn ex-partner aanleveren?

Voor een goede en eerlijke afwikkeling is het belangrijk dat van beide partners de benodigde gegevens compleet zijn. Vaak wordt dit samen besproken en verzameld, zeker als je voor mediation hebt gekozen.

Zijn digitale kopieën voldoende of heb ik originele documenten nodig?

In veel gevallen zijn digitale kopieën voldoende, zeker voor het opstellen van het convenant. Voor officiële instanties kan soms een origineel of gewaarmerkt afschrift nodig zijn. Je adviseur kan je precies vertellen wat in jouw situatie vereist is.

Wat gebeurt er met mijn privacy als ik al deze documenten aanlever?

Jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bij de Scheidingsplanner worden alle documenten veilig opgeslagen en alleen gebruikt voor het regelen van jouw scheiding.

Terug naar boven