Scheiden op latere leeftijd en pensioen
Gepubliceerd op 19-07-2024 door de Scheidingsplanner
Jouw pensioen bij scheiding op latere leeftijd
Bij een scheiding op latere leeftijd is jouw pensioen een extra punt van aandacht. De beslissingen die je hierover neemt hebben namelijk invloed op andere financiële vraagstukken, zoals jouw woonwensen in combinatie met het aanvragen van een hypotheek. Je krijgt in ieder geval te maken met de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding, pensioenverevening of -conversie. In dit artikel lichten we alle bijzonderheden rondom scheiden op latere leeftijd en pensioen toe.
Inhoudsopgave pensioen bij senioren scheiding
> Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding
> Wet pensioenverdeling bij scheiding
> Pensioenverevening of juist pensioenconversie?
> Pensioen en de partneralimentatie
> Overige veelgestelde vragen
Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS)
Sinds 1 mei 1995 kennen we de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Volgens deze wet hebben beide partners recht op de helft van de ouderdomspensioenen die tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. Pensioenverevening komt er in het kort op neer dat op het moment dat jouw ex-partner met pensioen gaat, jij de helft ontvangt van zijn/haar tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. En jouw ex-partner ontvangt, vanaf het moment dat jij met pensioen gaat, de helft van jouw tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen.

Wet pensioenverdeling bij scheiding (WPS)
Naar verwacht treedt de nieuwe Wet pensioenverdeling bij scheiding (WPS) in januari 2027 in werking. In de WPS is conversie het uitgangspunt. Conversie wil zeggen dat de door jou opgebouwde oudedagvoorziening wordt gesplitst in een zelfstandig pensioen voor jou en een zelfstandig pensioen voor jouw ex-partner.
Het verschil met pensioenverevening is dat je het pensioen van jouw ex-partner ontvangt op het moment dat je zelf met pensioen gaat en niet op het moment dat jouw ex-partner met pensioen gaat. Voor jouw ex-partner geldt hetzelfde.
Pensioenverevening of juist pensioenconversie?
Met name de mogelijkheid van conversie kan bij scheiden op latere leeftijd een aantrekkelijke optie zijn. Zeker als er sprake is van een eigen woning. We zien vaak dat een van beide partners in de woning blijft wonen en hierdoor de andere partner uitkoopt. De andere partner kan daarnaast ook een andere woning willen kopen. Zeker in de huidige woningmarkt kan het een uitdaging zijn om een passende hypotheek te vinden. Hypotheekverstrekkers zijn namelijk nog kritischer geworden rondom de hypotheekvoorwaarden. Daarnaast houden zij kort voor de pensioendatum rekening met het toekomstige inkomen. Conversie kan dan voor een ieder een betere keuze zijn, laat je dus altijd goed informeren over de mogelijkheden!
Pensioen en de partneralimentatie bij een senioren scheiding
Als je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan en je gaat scheiden, dan is er de verplichting om ook na de scheiding financieel voor elkaar te blijven zorgen. Bedenk hierbij dat de verdeling van het pensioen enerzijds invloed heeft op de behoefte van de alimentatiegerechtigde en anderzijds op de draagkracht van de alimentatieplichtige. Ook moet in de berekening gekeken worden naar het inkomen op langere termijn, zodat meteen de juiste afspraken worden gemaakt. Je leest hier meer over op: ‘Scheiden op latere leeftijd en partneralimentatie’.
Tip: leg alle concrete afspraken vast in jullie echtscheidingsconvenant. Dat schept voor alle partijen duidelijkheid over hun inkomenssituatie. Op het moment van scheiden, maar ook in de toekomst. Uiteraard kunnen jullie bij de Scheidingsplanner op deskundig advies rekenen. Wij denken met jullie mee en dragen indien nodig creatieve oplossingen aan.
Overige veelgestelde vragen over 'Pensioen bij scheiding'
Hieronder vind je de antwoorden op andere veelgestelde vragen over 'Pensioen bij een scheiding'.
- Heb je recht op weduwenpensioen als je gescheiden bent?
-
Na een echtscheiding heb je als ex-partner recht op het bijzonder partnerpensioen (voorheen weduwenpensioen genoemd) dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit is wettelijk vastgelegd en geldt automatisch, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt in het echtscheidingsconvenant.
Het bijzonder partnerpensioen wordt alleen uitgekeerd als je ex-partner komt te overlijden. De hoogte is gebaseerd op wat er tijdens het huwelijk is opgebouwd tot aan de scheidingsdatum. Het pensioen dat na de scheiding is opgebouwd, is voor een eventuele nieuwe partner van je ex.
Er zijn enkele belangrijke uitzonderingen:
- Als je in het echtscheidingsconvenant afstand hebt gedaan van het bijzonder partnerpensioen, vervalt dit recht. Dit kan bijvoorbeeld zijn afgesproken in ruil voor andere financiële afspraken.
- Bij een nieuwe relatie of huwelijk blijf je wel recht houden op het bijzonder partnerpensioen van je ex-partner. Dit recht vervalt dus niet als je zelf een nieuwe partner krijgt.
Het is belangrijk om na de scheiding te controleren of het bijzonder partnerpensioen correct is geregistreerd bij de pensioenuitvoerder. Vraag daarom een overzicht op van je pensioenrechten en bewaar alle relevante documenten zorgvuldig.
Wil je hier mee over weten? Neem dan gerust contact met ons op.
- Wat als een ex-partner eerder met pensioen gaat?
-
In Nederland wordt bij een scheiding het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen doorgaans verdeeld tussen beide ex-partners, volgens de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wet VPS). Dit betekent dat je recht hebt op een deel van het pensioen van je ex-partner zodra deze met pensioen gaat. Als je ex-partner ervoor kiest om eerder met pensioen te gaan, heeft dit direct invloed op het moment waarop jij jouw deel van het pensioen ontvangt. Je ontvangt jouw (verevenings)recht op het pensioen van jouw ex-partner vanaf het moment dat je ex-partner met pensioen gaat en zolang hij/zij in leven is.
Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:
-
Ingangsdatum van de uitkering: jouw recht op het verevende pensioen gaat in op het moment dat je ex-partner daadwerkelijk met pensioen gaat. Als je ex-partner eerder met pensioen gaat dan de standaard pensioenleeftijd, ontvang jij jouw deel ook eerder.
-
Hoogte van de uitkering: het bedrag dat je ontvangt, is afhankelijk van de afspraken die tijdens de scheiding zijn gemaakt en de pensioenregeling van je ex-partner. Het is belangrijk om te weten dat eerder met pensioen gaan vaak resulteert in een lager maandelijks pensioenbedrag, aangezien het pensioen over een langere periode wordt uitgekeerd.
-
Duur van de uitkering: je ontvangt jouw deel van het pensioen zolang je ex-partner in leven is. Het recht stopt dus op het moment dat je ex-partner overlijdt. In sommige gevallen heb je daarna nog wel recht op een levenslang bijzonder partnerpensioen.
Het bijzonder partnerpensioen wordt niet beïnvloed door een vroegpensioen. Dit komt pas tot uitkering bij overlijden van de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd.
Het is essentieel om bij de scheiding duidelijke afspraken te maken over de verdeling van het pensioen en deze vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Wij kunnen je goed adviseren over de mogelijke scenario's en hun financiële impact. Neem gerust contact met ons op.
-
- Hoeveel pensioen krijgt een vrouw na een scheiding?
-
Bij een echtscheiding in Nederland wordt het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen doorgaans gelijk verdeeld tussen beide partners. Dit is vastgelegd in de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wet VPS). Concreet betekent dit dat je recht hebt op de helft van het ouderdomspensioen dat jouw ex-partner tijdens jullie huwelijk heeft opgebouwd, en vice versa.
Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:
-
Opbouwperiode: alleen het pensioen dat is opgebouwd gedurende het huwelijk of geregistreerd partnerschap valt onder de verdeling. Pensioenrechten opgebouwd vóór het huwelijk of na de scheiding blijven buiten beschouwing.
-
Conversie of verevening: bij verevening ontvang je jouw deel van het pensioen op het moment dat jouw ex-partner met pensioen gaat. Bij conversie wordt jouw deel omgezet in een zelfstandig recht, los van het pensioen van jouw ex-partner. Het is belangrijk om samen te bepalen welke methode het beste bij jullie situatie past.
-
Afwijkende afspraken: het is mogelijk om in onderling overleg andere afspraken te maken over de verdeling van het pensioen. Deze afspraken moeten dan wel schriftelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld in het echtscheidingsconvenant.
Voor een nauwkeurige berekening van jouw specifieke situatie is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij bieden deskundig advies en helpen je bij het maken van weloverwogen keuzes omtrent jouw pensioen na de echtscheiding.
-
- Hoe lang heeft mijn ex recht op mijn pensioen?
-
Bij pensioenverdeling na echtscheiding geldt dat de betalingsverplichting doorloopt zolang beide ex-partners leven. De pensioenuitvoerder betaalt het pensioen rechtstreeks uit aan beide ex-partners zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt van degene die het pensioen heeft opgebouwd.
De uitbetaling stopt in de volgende situaties:
- Als de ex-partner die recht heeft op een deel van het pensioen overlijdt, vervalt dit deel. Het vrijgevallen deel gaat dan terug naar de pensioengerechtigde partner.
- Als de pensioengerechtigde partner overlijdt, stopt de uitbetaling van het ouderdomspensioen aan beide partners. De overgebleven ex-partner krijgt dan mogelijk wel het bijzonder partnerpensioen uitgekeerd.
Het is niet mogelijk om eenzijdig te stoppen met de pensioendeling. De verdeling is namelijk gebaseerd op wat tijdens het huwelijk gezamenlijk is opgebouwd. Alleen als beide ex-partners het eens zijn over het aanpassen of stoppen van de verdeling, kan dit worden gewijzigd.
In het echtscheidingsconvenant kunnen wel afwijkende afspraken worden gemaakt over de duur van de pensioendeling. Wij kunnen je goed adviseren over de mogelijkheden en de financiële gevolgen hiervan. Neem gerust contact met ons op.