Ontbinden geregistreerd partnerschap en alimentatie

Gepubliceerd op 19-04-2024 door de Scheidingsplanner

Is alimentatie verplicht bij ontbinden geregistreerd partnerschap?

Ook na het ontbinden van een geregistreerd partnerschap ben je wettelijk verplicht om financieel voor elkaar en je eventuele kinderen te blijven zorgen. Je moet dus ook in deze situatie met elkaar afspraken gaan maken over de partner- en kinderalimentatie.

Of je wel of geen geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden hebt, maakt in de basis voor het vraagstuk alimentatie niet uit. Een eventuele afspraak in de partnerschapsvoorwaarden over bijvoorbeeld de duur van de alimentatie is in strijd met de wet. Je kunt echter wel afspreken dat bij het ontbinden van het geregistreerd partnerschap de hoogte van de alimentatie wordt vastgesteld op een bedrag dat gelijk is aan of hoger is dan hetgeen volgens de normen en richtlijnen verschuldigd zou zijn.

Inhoudsopgave alimentatie bij ontbinden geregistreerd partnerschap

> Partneralimentatie bij ontbinden geregistreerd partnerschap
> Kinderalimentatie bij ontbinden geregistreerd partnerschap
> Alimentatie herberekenen
> Jaarlijkse indexering van de alimentatie
> Overige veelgestelde vragen

De partneralimentatie bij ontbinden geregistreerd partnerschap

De wettelijk regels voor partneralimentatie zijn bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap gelijk aan de regels die gelden bij het beëindigen van een huwelijk. De partner met het hoogste inkomen draagt bij aan de kosten van levensonderhoud van de partner met het laagste inkomen als deze partner niet (volledig) in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Hoe lang die partner recht op partneralimentatie heeft hangt af van de situatie. De hoogte van de partneralimentatie is niet bij wet geregeld. Wel zijn er normen vastgelegd in het ‘Rapport Alimentatienormen’ die als leidraad dienen. Daarnaast is de hoogte van de partneralimentatie afhankelijk van een aantal factoren. Je leest hier meer over op ‘Scheiden en de alimentatie’.

Je kunt overigens bij het ontbinden van het geregistreerd partnerschap ook afspreken dat je afziet van partneralimentatie. In het scheidingsconvenant wordt dan de verklaring opgenomen dat er (op dat moment) geen partneralimentatie verschuldigd is. Dit kun je echter niet voor de kinderalimentatie afspreken.

kinderalimentatie bij ontbinden geregistreerd partnerschap

De kinderalimentatie bij ontbinden geregistreerd partnerschap

Na het ontbinden van je geregistreerd partnerschap blijf je beiden in de vorm van kinderalimentatie financieel verantwoordelijk voor jullie kinderen. Ook hier zijn de wettelijke regels gelijk aan de regels bij het beëindigen van een huwelijk. Iedere partner is naar draagkracht onderhoudsplichtig. De wettelijke onderhoudsplicht geldt totdat jullie kinderen 21 jaar zijn geworden.

Bij de berekening van de hoogte van de kinderalimentatie wordt ook naar een aantal factoren gekeken. Je vindt hier meer informatie over op de pagina ‘Kinderalimentatie’.

Alimentatie herberekenen

Na het ontbinden van je geregistreerd partnerschap kan jouw leefsituatie of die van je ex-partner wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een baan, een nieuwe partner of een ander inkomen. Als je situatie of draagkracht wijzigt, dan kun je de partner- en/of kinderalimentatie laten herberekenen. Dat kan ook bij nieuwe regelgeving vanuit de overheid, zoals gewijzigde kindregelingen of belastingregels. Je leest hier meer over op ‘Alimentatie herberekenen’.

Jaarlijkse indexering van de alimentatie

Ieder jaar wordt het alimentatiebedrag door middel van indexering aangepast, omdat onder meer de kosten van levensonderhoud stijgen. De minister van Justitie en Veiligheid bepaalt wat het wettelijke indexeringspercentage, de alimentatie indexatie, volgens de tremanormen voor het komende jaar wordt. Meer informatie vind je op ‘De jaarlijkse indexering van de alimentatie’.

Overige veelgestelde vragen over 'Ontbinden geregistreerd partnerschap en de alimentatie'

Hieronder vind je de antwoorden op andere veelgestelde vragen over 'Ontbinden geregistreerd partnerschap en de alimentatie'.

Is het verplicht om partneralimentatie te betalen?

Partneralimentatie is niet automatisch verplicht na een scheiding. De verplichting hangt af van verschillende factoren en wordt alleen opgelegd als er een duidelijke financiële afhankelijkheid is ontstaan tijdens het huwelijk.

Je bent verplicht partneralimentatie te betalen als:

  • Je ex-partner niet genoeg inkomen heeft om in eigen levensonderhoud te voorzien
  • Het inkomensverschil is ontstaan door keuzes die jullie samen tijdens het huwelijk maakten
  • De rechter of een onderlinge overeenkomst dit heeft vastgesteld

Er is GEEN verplichting als:

  • Je ex-partner voldoende eigen inkomen heeft
  • Je zelf onvoldoende draagkracht hebt
  • Jullie dit samen anders afspreken in het scheidingsconvenant
  • Het huwelijk korter dan 1 jaar duurde
  • Je ex-partner gaat samenwonen of hertrouwen

De Scheidingsplanner kan je helpen bij het bepalen of er in jouw situatie een alimentatieplicht bestaat. Onze experts kijken naar alle relevante factoren en adviseren over een eerlijke regeling die recht doet aan beide partijen.

We zorgen voor een gedegen berekening en heldere afspraken die voldoen aan de wettelijke vereisten. Zo voorkom je onnodige discussies en zorg je voor duidelijkheid over de rechten en plichten van beide ex-partners.

Kun je partneralimentatie afkopen?

Ja, partneralimentatie kan in bepaalde gevallen worden afgekocht. Dit betekent dat in plaats van maandelijkse betalingen een eenmalig bedrag wordt betaald. Afkoop van partneralimentatie kan aantrekkelijk zijn als je financiële verplichtingen wilt afsluiten en verdere financiële banden met je ex-partner wilt voorkomen. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

  • Hoe werkt het afkopen van partneralimentatie?

    • Bij afkoop betaal je een eenmalig bedrag aan je ex-partner, waarmee de alimentatieverplichting volledig wordt afgekocht.
    • Het bedrag wordt vaak gebaseerd op de verwachte duur en hoogte van de alimentatieverplichting. Hierbij worden ook eventuele fiscale voordelen in de berekening meegenomen.
  • Voordelen van afkoop:

    • Je hebt geen maandelijkse alimentatiebetalingen meer.
    • Financiële onafhankelijkheid van je ex-partner wordt direct geregeld.
    • Het voorkomt eventuele geschillen over toekomstige wijzigingen in alimentatieverplichtingen.
  • Belasting en juridische gevolgen:

    • Afkoop van partneralimentatie kan fiscale gevolgen hebben. De ontvanger moet mogelijk belasting betalen over het bedrag, terwijl de betalende partij de afkoop niet altijd kan aftrekken. Laat je hierover goed adviseren door een financieel expert.
  • Afspraken vastleggen:

    • Het is essentieel om duidelijke afspraken over de afkoop schriftelijk vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Deze afspraken moeten worden goedgekeurd door de rechter om rechtsgeldig te zijn.

Wil je weten of afkoop van partneralimentatie mogelijk en verstandig is in jouw situatie? Neem contact met ons op. Wij bieden deskundig advies en helpen je om een passende oplossing te vinden.

Is er een maximum aan partneralimentatie?

Ja, er is een maximum aan partneralimentatie. Dit wordt bepaald door twee belangrijke grenzen: de behoefte van de ontvanger en de draagkracht van de betaler.

Het maximum wordt mede bepaald door:

  • De draagkracht van de betalende ex-partner (meestal 60% van het netto besteedbaar inkomen minus de eigen lasten)
  • De behoefte van de ontvangende ex-partner (gebaseerd op de levensstandaard tijdens de relatie)

Belangrijke factoren die de hoogte beïnvloeden:

  • Het inkomen van beide ex-partners
  • De lasten van beide partijen
  • De mogelijkheid om zelf inkomen te verwerven
  • De duur van de relatie

Wil je weten wat een redelijke en haalbare alimentatie is in jouw situatie? Neem contact met ons op. Wij maken een berekening op maat en helpen je met het maken van duidelijke afspraken.

Wat kost het om een geregistreerd partnerschap te ontbinden?

De kosten van het ontbinden van een geregistreerd partnerschap zijn van diverse factoren afhankelijk. Een eenduidig antwoord kan dus helaas niet worden gegeven. De belangrijkste factor is ook hier de gegeven specifieke situatie. Zijn jullie nog ‘on speaking terms’ met elkaar of lukt het niet meer om met elkaar aan tafel te zitten? Daarnaast speelt de complexiteit van de scheiding ook een belangrijke rol.

In het artikel ‘Wat kost een scheiding?’ vinden jullie meer informatie over dit onderwerp. Het artikel is gebaseerd op een ‘gewone’ scheiding, maar kan ook als uitgangspunt worden gebruikt voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap.

Hoe lang duurt het scheiden van een geregistreerd partnerschap?

Net zoals bij een ‘gewone’ scheiding hangt de duur van de ontbinding van het partnerschap van verschillende factoren af. Kunnen jullie samen in goede harmonie afspraken maken of staan jullie voortdurend lijnrecht tegenover elkaar? Hoelang het duurt valt en staat in eerste instantie met de manier hoe jullie met elkaar blijven omgaan. Wellicht nemen jullie over bepaalde zaken verschillende standpunten in, wat kan leiden tot bepaalde discussies.

De complexiteit van een scheiding en de gehele specifieke (financiële) situatie spelen beiden ook een rol in de duur van de ontbinding. Welke financiële zaken moeten er bijvoorbeeld allemaal afgewikkeld worden? Het verdelen van het aanwezige financiële vermogen moet in ieder geval zorgvuldig gebeuren om verrassingen achteraf te voorkomen.

Terug naar boven