Ik wil scheiden, maar mijn man wil niet
Gepubliceerd op 24-01-2023 door de Scheidingsplanner
Wat als je wilt scheiden, maar je partner wil niet meewerken?
Voor het thema ‘Ik wil scheiden, maar…’ besteden we in dit artikel aandacht aan het onderwerp ‘Ik wil scheiden, maar mijn man wil niet’. Andersom komt natuurlijk ook voor: de man wil scheiden, maar de vrouw niet. De partner die niet wil scheiden kan daar diverse redenen voor hebben. Er is wellicht niet zorgvuldig omgegaan met de scheidingsmelding of de niet meewerkende partner kan zich bijvoorbeeld zorgen maken over de kinderen of de onzekere financiële toekomst.
Als je partner niet wil meewerken aan de scheiding, lijkt het indienen van eenzijdig verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank een voor de hand liggende optie. In dit artikel licht Scheidingsplanner Leon van Laarhoven toe waarom samen scheiden in de vorm van mediation toch de beste weg kan zijn. Onderaan de pagina beantwoorden we ook nog de veelgestelde vragen over dit onderwerp.
Mediation weigeren mág
Mediation inzetten bij relatiebeëindiging is geen verplichting en kan niet worden opgelegd. Toch is weigeren niet verstandig. Zowel de ene als de andere partner moet zich inspannen om het conflict op te lossen. Helemaal als het conflict leidt tot ‘omtrekkend gedrag’. Dit is het beginsel van samen uit elkaar gaan. Mocht het conflict escaleren en eindigen bij de rechter, dan hebben beide ex-partners de rechter over het algemeen iets uit te leggen.
Tegelijkertijd is vrijwilligheid bij mediation een groot goed, niet te verwarren met vrijblijvendheid. Je start vrijwillig aan mediation, hiervoor teken je ook in de mediation-overeenkomst die je met elkaar aangaat. Daarnaast staat het je vrij de mediation op ieder moment te beëindigen, bijvoorbeeld als je meent dat het niet langer nuttig is. Die vrijwilligheid is belangrijk, omdat het waarborgt dat mensen zich tijdens mediation echt zullen inspannen om samen een oplossing te vinden.
Op gespannen voet
De vrijwilligheid en het gegeven dat je mediation eigenlijk niet kunt weigeren staan wel op gespannen voet met elkaar. Het risico bestaat dat scheidende partners door een mediationtraject aan te gaan een soort ‘rituele dans’ gaan uitvoeren. Hou daarom in gedachten dat mediation altijd vertrouwelijk is. Als het mislukt, dan is ook de reden van dat mislukken vertrouwelijk. De scheidende partners kunnen dan bij de rechter zeggen dat zij mediation hebben geprobeerd, maar dat het ‘helaas’ niet is gelukt.
In verband hiermee is het voor een scheidingsbemiddelaar/mediator heel belangrijk om in het intakegesprek met partijen goed na te gaan of er wederzijds het commitment bestaat om er samen door middel van mediation uit te komen. Ook moet de mediator nagaan of beide partijen écht openstaan voor verschillende oplossingsrichtingen. Plus dat als het commitment in eerste instantie nog ontbreekt met voorlichting over wat mediation is en wat het kan opleveren het commitment alsnog te creëren.
Geen winnaar of verliezer
Een mediation slaagt alleen als partijen een oplossing vinden die voor beiden aantrekkelijk is. Kortom: je komt er alleen uit als de ander ook tevreden is. Of anders gezegd: bij mediation is er geen winnaar of verliezer. Als mediation slaagt, dan is iedereen tevreden. Het helpt om partijen te laten nadenken over hun alternatieven. Hoe zal zo’n traject bij de rechtbank eruitzien? Hoe sterk is je zaak? Wat gebeurt er als de ene partner wint? Wat gebeurt er als de andere partner wint? Hoelang zou het duren? En wat zijn de kosten van een zaak op tegenspraak? Voor eenieder…?
Commitment is het uitgangspunt
Commitment is dus enorm belangrijk bij de start van mediation. Alleen dan krijgt mediation een kans om te slagen en kunnen partijen er samen uitkomen. Bij de Scheidingsplanner staat dit centraal in onze mediation. Daarnaast maken we de financiële toekomst goed inzichtelijk, waardoor we duidelijkheid en rust creëren. Bovendien kunnen wij door creatief en oplossingsgericht mee te denken mogelijkheden aandragen die voor beide partijen aantrekkelijk zijn om de mediation te doen slagen.
Wat als je partner nu echt niet wil?
In deze video bespreken Scheidingsplanners Stefanie van Poppel en Wim de Zwart de situatie als jouw partner niet wil meewerken aan de scheiding en welke keuzes jij dan hebt.
Veelgestelde vragen over 'Ik wil scheiden, maar mijn man wil niet'
Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over 'Ik wil scheiden, maar mijn man wil niet'.
- Wat als je partner weigert te scheiden?
-
Als slechts één van de partners wil scheiden, kan de scheiding toch worden doorgezet. In Nederland is het wettelijk niet verplicht dat beide partners instemmen met een scheiding. De partner die wil scheiden, kan een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Over het algemeen brengt dit proces wel meer tijd en emotionele belasting met zich als de andere partner niet meewerkt. De scheiding duurt meestal langer en kost meer geld en je hebt meer kans om in een vechtscheiding terecht te komen.
Het is belangrijk om in zo’n situatie stappen zorgvuldig te nemen, zowel financieel, juridisch als emotioneel. Goede communicatie en professionele begeleiding, zoals mediation of advies van een scheidingsspecialist, kan helpen om onnodige escalaties te voorkomen en het proces soepel te laten verlopen.
Wil je weten wat je rechten en mogelijkheden zijn in deze situatie? Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek voor persoonlijk advies en begeleiding.
- Wat zijn geldige redenen om te scheiden?
-
Er bestaan geen 'geldige' redenen om uit elkaar te gaan - het gaat om jouw persoonlijke situatie. Er zijn wel omstandigheden die vaak aanleiding zijn voor een scheiding, zoals:
- Gebrek aan liefde en verbinding
- Communicatieproblemen: problemen worden niet uitgesproken of opgelost
- Ontrouw, misbruik of intimidatie
- Huiselijk geweld of manipulatie
- Financiële problemen, zoals onverantwoordelijk financieel gedrag
- Botsende karakters of waarden
- Gebrek aan intimiteit of fysiek contact
- Verslavingsproblematiek
- Verschillende toekomstverwachtingen
- Ongelijkwaardigheid in de relatie
Het is belangrijk om te onthouden dat de beslissing om uit elkaar te gaan zeer persoonlijk is. Wat voor de één een goede reden is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Professionele hulp, zoals relatietherapie, kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de toekomst van je relatie.
- Kan je uit elkaar gaan zonder te scheiden?
-
Ja, je kunt uit elkaar gaan zonder officieel te scheiden. Dit wordt "scheiding van tafel en bed" genoemd. Bij een scheiding van tafel en bed blijven jullie juridisch gezien getrouwd, maar leven jullie gescheiden. Het vermogen wordt verdeeld en je woont niet meer samen, maar het huwelijk blijft bestaan. Dit kan een bewuste keuze zijn, bijvoorbeeld om religieuze of financiële redenen, of vanwege praktische overwegingen zoals pensioenrechten.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om informele afspraken te maken en apart te gaan wonen zonder juridische stappen te ondernemen, maar dit brengt meer risico’s met zich mee. Je blijft in dat geval volledig juridisch verbonden, wat gevolgen kan hebben voor zaken als schulden, partneralimentatie en erfrecht.
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om uit elkaar te gaan zonder te scheiden? Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Wij helpen je inzicht te krijgen in wat voor jou het beste werkt!
- Waar heb je als vrouw recht op als je gaat scheiden?
-
Als vrouw heb je bij een scheiding dezelfde rechten als een man. De belangrijkste zaken waar je recht op kunt hebben zijn:
- Verdeling van het gezamenlijke vermogen: je hebt recht op een eerlijke verdeling van de gezamenlijke bezittingen en schulden.
- Partneralimentatie: afhankelijk van je financiële situatie en de duur van het huwelijk, kun je recht hebben op partneralimentatie.
- Pensioenverevening: je hebt mogelijk recht op een deel van het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk.
- Ouderlijk gezag en omgang met kinderen: als moeder heb je recht op een gelijkwaardige rol in de opvoeding van je kinderen.
- Kinderalimentatie: voor de verzorging en opvoeding van de kinderen kun je recht hebben op een financiële bijdrage.
Jullie relatievorm bepaalt overigens in hoge mate waar je precies recht op hebt en hoe je zaken moet verdelen. Je leest daar meer over op deze pagina's:
- Gehuwd in (beperkte) gemeenschap van goederen
- Getrouwd met huwelijkse voorwaarden
- Geregistreerd partnerschap ontbinden
- Samenleving beëindigen
Scheidingsplanner Leon van Laarhoven