Huisvesting na de scheiding

Gepubliceerd op 30-08-2024 door de Scheidingsplanner

Artikel van de maand: vinden van huisvesting na de echtscheiding

Elke maand voert een van onze Scheidingsplanners zelf het woord in een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand beschrijft Scheidingsplanner Han Assman hét knelpunt momenteel bij een scheiding in zijn regio: het vinden van huisvesting na de scheiding.

Woningmarkt het grootste probleem

Als ik 10 jaar geleden aan mijn klanten vroeg waar zij zich zorgen over maakten ten aanzien van hun scheiding dan was het antwoord altijd volmondig: de kinderen. Tegenwoordig is de grootste zorg in mijn regio de woningmarkt. Hoe gaan we een andere woning vinden en bovenal kunnen we die woning ook financieren? Logisch ook, want een dak boven je hoofd is een primaire levensbehoefte.

Vergeet echter niet dat waar jij gaat wonen ook invloed heeft op de mogelijke invulling van de zorgregeling van de kinderen. Het een sluit het ander niet uit. Zo willen veel scheidende ouders voor co-ouderschap kiezen. Een voorwaarde hiervoor is echter wel dat je bij elkaar in de buurt woont om aan het co-ouderschap een goede invulling te kunnen geven. En dat is in de huidige woningmarkt best wel lastig in te vullen.

Basisregel woning bij scheiding

Als cliënten bij mij aan tafel komen, hebben ze vaak al een idee wat ze met het koophuis willen. Meestal wil een van de partners in het huis blijven wonen. Als de woning gedeeld bezit is van beide partners, dan sluit de partner die wil blijven een nieuwe hypotheek af. Hij/zij moet daarbij de andere partner uitkopen voor zijn/haar aandeel in de overwaarde van de woning. Als beide partners bijvoorbeeld voor 50% eigenaar van de woning zijn, dan moet de blijvende partner 50% van de overwaarde uitbetalen aan de vertrekkende partner. Het uitbetalen van de overwaarde kun je meefinancieren de nieuwe hypotheek. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je hiervoor voldoende besteedbaar inkomen na de scheiding hebt. Het kan namelijk voorkomen dat de overwaarde zo hoog is dat hierdoor de nieuwe hypotheek niet rondkomt. Door mijn financiële kennis kan ik dit snel voor jou inzichtelijk maken, zodat je weet waar je aan toe bent.

Een andere woning vinden

Het grootste probleem is nu het vinden van een andere woning. Voor een huurwoning moet je echt al jaren ingeschreven staan wil je kans maken. Er bestaat namelijk geen urgentie meer op de wachtlijst voor huurwoningen voor scheidende partners. Daarnaast is de markt voor koopwoningen in mijn regio Haarlem en omstreken gewoon heel moeilijk. Er is weinig aanbod en de gemiddelde koopprijs is hoog. Dat maakt het lastig om een nieuwe koopwoning te kunnen financieren.

Voor mij is het daarom belangrijk om de verwachtingen die de scheidende partners hebben goed te managen. Dit doe ik onder meer door een realistisch beeld te scheppen en samen te kijken waar er oplossingen kunnen liggen. Want linksom of rechtsom ligt de wil om te gaan scheiden gewoon op tafel. Mensen proberen het nog wel eens om desondanks samen onder één dak te blijven wonen, maar ik krijg dan meestal na verloop van tijd toch bericht dat de situatie niet meer houdbaar is.

Mogelijke oplossingen

De praktijk leert dat er meestal toch wel een oplossing gevonden wordt voor het woningprobleem. Zo kan de meer vermogende partner bijvoorbeeld besluiten om de ex-partner en de kinderen voorlopig in de woning te laten wonen. Tijdelijke oplossingen kunnen ook vakantiewoningen zijn of birdnesting, waarbij de kinderen in de woning blijven wonen en de ouders om de week bij hun verblijven. Ook kunnen vermogende familieleden bereid zijn om bij te springen met het afsluiten van een familiehypotheek.

Zoek een financieel scheidingsadviseur

Om snel duidelijkheid en rust te krijgen is het belangrijk om een financieel scheidingsadviseur in te schakelen. De huisvesting en het besteedbaar inkomen na de scheiding zijn zoals gezegd - tezamen met de kinderen – de grootste punten van zorg tijdens de scheiding. Als geen ander weet ik dat inzicht geven in de financiële toekomst voor veel rust kan zorgen. Ik maak daarom direct inzichtelijk wat er voor jou mogelijk kan zijn of tegen welke belemmeringen je kunt oplopen. Maak gerust een vrijblijvende afspraak.

Han Assman - Scheidingsplanner Haarlem-Heemstede - Velserbroek

Scheidingsplanner Han Assman

Alle artikelen van de maand

Terug naar boven