Fijne feestdagen na de scheiding
Gepubliceerd op 11-12-2020 door de Scheidingsplanner
Hoe maak je er na de scheiding samen fijne feestdagen van?
Kerst wordt alom gezien als een gezellige tijd, een tijd om samen te zijn. Een versierde kerstboom, overal lichtjes, cadeautjes voor iedereen en herkenbare kerstliedjes op de radio. Gescheiden ouders zien in het eerste jaar na de scheiding vaak tegen deze dagen op. Het aangename gevoel van fijne kerstdagen is naar de achtergrond verdwenen. Reden is meestal omdat het gezin niet meer een echt gezin genoemd kan worden. Het liefst slaan ze het kerstfeest een keer over. Hoewel wij de emotie daarachter begrijpen, kun je er toch na de scheiding fijne kerstdagen van maken. Wij geven je een aantal tips hoe je dit kunt aanpakken.
Relativeer de situatie
Probeer de ontstane situatie te relativeren. Ben je misschien iets te melancholisch en kijk je daarom terug op hoe het had moeten zijn? Waren de kerstdagen tijdens je huwelijk echt het geheel perfecte plaatje met die brandende open haard, die prachtig gedekte tafel en dat laagje sneeuw buiten? Misschien was het wel een stressvolle periode in je relatie met allerlei verplichtingen en bijbehorende spanningen? Als je de nieuwe situatie kunt aanvaarden is er ruimte om dit perfecte plaatje los te laten. Probeer te focussen op de nieuwe toekomst. Kijk naar de dingen die je wél hebt, alleen of met je kinderen. Natuurlijk horen de emoties van teleurstelling en/of verdriet hier ook gewoon bij. Geef deze emoties voldoende ruimte, maar laat ze niet de overhand voeren.
Vraag hulp
Het samen vieren van de kerstdagen is een algemeen bekende wens. Als dat niet lukt na de scheiding is dat een vervelende situatie, zeker als de kinderen op zo’n moment bij de andere ouder zijn. Vraag daarom je dierbaren om hulp. Praat erover met je familie en vrienden. En ga niet zitten afwachten tot zij je vragen. Neem zelf het eigen heft in handen. Hou daarbij alle opties open. Fijne feestdagen hangen niet alleen af van een diner op een van de kerstdagen. Afspreken op kerstavond of een kerstontbijt, -brunch of -borrel is net zo gezellig. Je kunt ook zelf iets organiseren, gewoon doen. Als iedereen dan wat meeneemt, zijn ook de kosten niet zo hoog.
Maak er een feestje van
Nu de situatie na je scheiding met de kerstdagen is veranderd, heb je zelf weer de touwtjes in handen om er het beste van te maken. Misschien is er iemand in je nabije omgeving die behoefte heeft aan gezelschap? Het zou fijn kunnen zijn om samen iets te ondernemen. En is dat niet zo? Ook in je eentje kun je er fijne feestdagen van maken. Neem gewoon de tijd voor jezelf en doe vooral de dingen die jij leuk vindt en waar je anders misschien geen tijd voor hebt. Slaap eens heerlijk uit, loop de hele dag in je pyjama rond en maak lekkere hapjes voor jezelf klaar. Of maak een heerlijk kerstontbijt voor jezelf klaar en ga daarna van de natuur genieten door bijvoorbeeld een lange wandeling te maken. Ook kun je eindelijk eens dat boek gaan lezen dat je al maanden in huis hebt. Of onderuit op de bank om alle afleveringen van je favoriete serie via Netflix te gaan bekijken. Bedenk dat niks moet, maar dat alles mag.
Doe vrijwilligerswerk
Het komt misschien niet als eerste bij je op, maar veel mensen gaan zich pas echt beter voelen door het helpen van andere mensen. En wat is er mooier als door jouw inzet andere mensen van fijne feestdagen kunnen genieten. Denk bijvoorbeeld aan eenzame ouderen. Je kunt altijd bij het verzorgingshuis bij je in de buurt navragen of zij met de feestdagen nog een extra helpend handje kunnen gebruiken. Of neem een kijkje op de website van het ouderenfonds.
Vier de feestdagen met andere alleenstaanden
Nomaliter worden er veel activiteiten voor alleenstaande tijdens de feestdagen georganiseerd. Feestjes, diners, wandelingen, een weekendje weg of zelfs complete vakanties. Er zijn ook activiteiten van ontmoetingsplaatsen op internet, via forumsites, zoals voor alleenstaande ouders.