De scheidingsmelding
Gepubliceerd op 17-05-2022 door de Scheidingsplanner
Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?
Na lang wikken en wegen neem je uiteindelijk toch het besluit om te gaan scheiden. Je hebt zeer waarschijnlijk eerst alle voor- en nadelen over scheiden of blijven op een rijtje gezet. Daarnaast heb je nagedacht over wat voor jou de gevolgen van de scheiding zijn. En wellicht heb je eerst nog onderzocht of jullie relatie nog een kans had. Maar nu weet je het zeker: ik wil de scheiding aanvragen. Zodra je de knoop hebt doorgehakt, sta je voor een moeilijke opgave: de scheidingsmelding. Oftewel, hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden? We geven je graag een aantal tips hoe je het beste met de scheidingsmelding om kunt gaan.
Inhoudsopgave scheidingsmelding partner
> Het belang van de scheidingsmelding
> Tips voor de scheidingsmelding
> Scheidingsmelding naar de kinderen
> Overige veelgestelde vragen
Het belang van de scheidingsmelding
Of jouw partner nu wel of niet al op de hoogte is van jouw twijfels over jullie relatie, ga altijd zorgvuldig om met de scheidingsmelding. De wijze waarop je jouw partner informeert dat je wil scheiden heeft veel invloed op de scheiding. Je kunt veel problemen tijdens de scheidingsprocedure voorkomen als de scheidingsmelding aan jouw partner op een goede manier verloopt. Meldt het dus niet uit emotie tijdens een ruzie, maar besteed aandacht aan het gesprek met jouw partner.
Tips voor de scheidingsmelding
Het gesprek met jouw partner vraagt om een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je voor jezelf jouw redenen om te gaan scheiden goed in kaart hebt gebracht. Een goede uitleg van jouw beweegredenen schept voor jouw partner duidelijkheid in het waarom. Daarnaast zijn deze tips van belang voor een goede scheidingsmelding:
- Misschien een open deur, maar vertel jouw partner persoonlijk dat je wil gaan scheiden. Een e-mail of een WhatsApp is echt uit den boze!
- Kies voor een rustig moment en neem de tijd voor het gesprek. Zorg ervoor dat jullie kinderen niet in de buurt zijn.
- Draai niet om de boodschap heen en vertel op een rustige toon dat je wil scheiden. Leg uit wat voor jou de redenen is om uit elkaar te gaan.
- Geef jouw partner ruimte om te reageren of vragen te stellen. Ga niet inhoudelijk in op verwijten, blijf rustig en geef jouw partner de tijd om zijn/haar emoties te uiten.
- Bedenk dat jouw partner door de emoties en angst misschien op een manier kan reageren die eigenlijk helemaal niet bij zijn/haar karakter past. Houd hier rekening mee.
- Na de scheidingsmelding komt ontkenning bij een partner vaak voor. Het kan dus zijn dat je de boodschap in een later stadium nogmaals moet herhalen.
- Als je voor 100% achter jouw beslissing staat geef de ander dan geen hoop, maar blijf aangeven dat de scheiding voor jou echt de enige weg is.
- De scheidingsmelding is niet geschikt om direct afspraken te willen maken over bijvoorbeeld jullie koopwoning, de kinderen of de financiën. Hiervoor maken jullie samen een vervolgafspraak op een later tijdstip.
- Blijf ook in de periode na het gesprek jouw partner ruimte geven om te reageren op jouw besluit. Jouw partner heeft tenslotte tijd nodig om jouw beslissing te verwerken.
Scheidingsmelding naar de kinderen
Na de scheidingsmelding aan jouw partner, wacht de volgende lastige opgave: de scheidingsmelding aan jullie kinderen. Wacht hier niet al te lang mee, je wil tenslotte niet dat jullie kinderen van iemand anders horen dat jullie gaan scheiden. Wat voor kinderen verder van belang is lees je hier: ‘Scheiden, hoe vertel ik het mijn kind?’
Veelgestelde vragen over 'De scheidingsmelding'
Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over 'De scheidingsmelding'.
- Wat zijn de eerste stappen als je gaat scheiden?
-
Begin met het op een rij zetten van je situatie en emoties. Praat eerst met je partner over het besluit om uit elkaar te gaan. Het is belangrijk om in deze fase rust te bewaren en geen overhaaste beslissingen te nemen over bijvoorbeeld je woning of de kinderen.
Na deze eerste stap, volgen er nog diverse andere stappen. Om alle stappen voor jou inzichtelijk te maken hebben we een stappenplan scheiden samengesteld, dit zijn alle stappen:
- Stap 1: Vertel het je partner
- Stap 2: Vertellen aan jullie kinderen, familie en vrienden
- Stap 3: Besluit nemen over hoe jullie de scheiding willen regelen
- Stap 4: Maak jullie woonwensen inzichtelijk
- Stap 5: Maak een financieel plan
- Stap 6: Gegevens verzamelen
- Stap 7: Maak afspraken over jullie kinderen
- Stap 8: De boedelverdeling
- Stap 9: Opstellen van het echtscheidingsconvenant
- Stap 10: Scheiding aanvragen
- Stap 11: Scheiding laten inschrijven
- Stap 12: Scheiding verwerken
Op de pagina 'Stappenplan scheiden, waar begin ik? wordt elke stap nader beschreven. Je kunt er ook een printbare versie aanvragen.
- Wat moet je niet doen als je gaat scheiden?
-
Een scheiding is een ingrijpend proces dat vraagt om zorgvuldige afwegingen. De Scheidingsplanner biedt begeleiding met een unieke combinatie van financiële, juridische en emotionele expertise. Dit zijn naar onze ervaring de belangrijkste aandachtspunten:
Emotionele valkuilen
1. Je laten leiden door emoties
- Vermijd boosheid en ruzie tijdens communicatie en besluitvorming.
- Stel belangrijke beslissingen uit als je merkt dat emoties te veel invloed hebben.
2. Je kinderen betrekken bij conflicten
- Houd kinderen buiten ruzies en frustraties.
- Gebruik hen nooit als wapen om de andere ouder te kwetsen.
3. In een vechtscheiding belanden
- Probeer negatieve energie, onnodige vertragingen en extra kosten te voorkomen.
- Streef naar open communicatie en wederzijds respect.
Praktische fouten
1. Geen professionele hulp inschakelen
- Vermijd snelle online scheidingen zonder deskundig advies.
- Raadpleeg een specialist voor fiscale, financiële en juridische zaken.
2. Financiële misstappen
- Neem geen overhaaste financiële beslissingen.
- Houd rekening met de invloed van belastingen op de scheidingsregeling.
3. Te snel willen afronden
- Neem de tijd om zaken goed te onderzoeken en te regelen.
- Vermijd haastige beslissingen die later tot problemen kunnen leiden.
Belangrijke aandachtspunten
- Wees kritisch op jezelf en geef niet je partner overal de schuld van.
- Vermijd het constant zoeken naar wie gelijk heeft.
- Laat je niet te veel beïnvloeden door ongevraagd advies van familie en vrienden.
Door deze valkuilen te vermijden, vergroot je de kans op een rustiger scheidingsproces en kun je onnodige complicaties voorkomen.
- Wat als 1 persoon niet wil scheiden?
-
Als één persoon niet wil scheiden, dan kan de scheiding toch worden doorgezet. In Nederland is het wettelijk niet verplicht dat beide partners instemmen met een scheiding. De partner die wil scheiden, kan een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Over het algemeen brengt dit proces wel meer tijd en emotionele belasting met zich als de andere partner niet meewerkt. De scheiding duurt meestal langer en kost meer geld en je hebt meer kans om in een vechtscheiding terecht te komen.
Het is belangrijk om in zo’n situatie stappen zorgvuldig te nemen, zowel financieel, juridisch als emotioneel. Goede communicatie en professionele begeleiding, zoals mediation of advies van een scheidingsspecialist, kan helpen om onnodige escalaties te voorkomen en het proces soepel te laten verlopen.
Wil je weten wat je rechten en mogelijkheden zijn in deze situatie? Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek voor persoonlijk advies en begeleiding.