De hypotheekrente bij een scheiding
Gepubliceerd op 28-11-2022 door de Scheidingsplanner
Kun je de hypotheekrente meenemen bij een scheiding?
Nu de vaste kosten steeds hoger worden, is de hypotheekrente ook steeds meer een belangrijk gespreksonderdeel in het scheidingstraject. Een groot deel van de vaste kosten bestaan namelijk uit de kosten van de huisvesting. Bij een eigen woning zijn er voor de hypotheek met de bank afspraken gemaakt over de hoogte van de hypotheekrente. Deze afspraken met de bank zijn altijd voor een bepaalde periode vastgelegd. Omdat er de laatste jaren een historisch lage rente is geweest, hebben veel mensen de hypotheekrente voor een langere periode vastgezet. Hierdoor kunnen ze lang van deze lage rente profiteren. Hoe ga je met deze rente om in een scheidingstraject? Kun je de hypotheekrente misschien meenemen? En hoe worden hier afspraken over gemaakt of worden hier überhaupt wel afspraken over gemaakt?
Gevolgen hypotheekrente meenemen bij een scheiding
Als er een lage hypotheekrente is voor een langere periode is afgesproken, dan is het goed om deze rente ook te behouden of mee te nemen naar de nieuwe woning. Het probleem is echter dat maar één partner deze rente kan behouden. Dit betekent dat de partner die daar geen gebruik van gaat maken bij het kopen van een andere woning een nieuwe hypotheek nodig heeft. En die nieuwe hypotheek moet hij/zij gaan afsluiten tegen het dan geldende rentepercentage.
Dit kan een groot verschil opleveren. Om een voorbeeld te geven: in januari 2022 kon je nog voor een tien jaar rentevaste periode lenen tegen een rente van ongeveer 1%. Nu in januari 2025 geldt er een rente van rond de 4% voor dezelfde rentevaste periode. Grofweg kunnen we zeggen dat dit vier keer zoveel is, dan waar de partner die de hypotheekrente meeneemt tegen leent.
Kunnen de renteafspraken dan niet gedeeld worden?

Natuurlijk vraag je je dan af of het misschien mogelijk is om de renteafspraken gemaakt tijdens het huwelijk gedeeld kunnen worden. Hoe mooi zou dat zijn, zowel voor de klant als voor de bank waar je hypotheek loopt. De kosten voor de partners worden eerlijk verdeeld en de bank heeft in plaats van één klant nu twee klanten.
Uit een rondje langs de banken blijkt echter dat bij de meeste banken het vooralsnog administratief niet mogelijk is om het bestaande contract op te splitsen en te verdelen over twee woningen. Wel geven een aantal banken aan hier mee bezig te zijn. Het is dan ook altijd verstandig om dit eerst even na te vragen bij de bank waar de huidige hypotheek is afgesloten. De adviseur van de Scheidingsplanner kan dit uiteraard ook voor jou doen.
Is er nog een tussenoplossing voor het meenemen van de hypotheekrente?
Je hebt altijd de mogelijkheid om hierover iets af te spreken en te laten vastleggen in jullie gezamenlijke scheidingsovereenkomst. Je kunt bijvoorbeeld met elkaar een vergoeding voor het voordeel van het meenemen van de hypotheekrente afspreken. Komen jullie er niet gezamenlijk uit, dan kan dit ook een bespreekpunt zijn in een echtscheidingsprocedure. De rechtbank velt hier dan een oordeel over. Zover wil je het natuurlijk niet laten komen. De Scheidingsplanner kan jullie goed helpen om jullie situatie inzichtelijk te maken en om hierover weloverwogen beslissingen te nemen.
Veelgestelde vragen over 'De hypotheekrente bij een scheiding'
Hieronder vind je de antwoorden op andere veelgestelde vragen over 'De hypotheekrente bij een scheiding'.
- Wie mag hypotheekrente meenemen bij scheiding?
-
Bij een scheiding kan doorgaans slechts één partner de bestaande hypotheekrente meenemen. Dit is meestal de partner die in de gezamenlijke woning blijft wonen of de hypotheek overneemt. Deze persoon kan de huidige rentevoorwaarden behouden. De andere partner moet bij het kopen van een nieuwe woning een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de op dat moment geldende rente, wat vaak hoger is. Helaas bieden banken momenteel niet de mogelijkheid om de bestaande renteafspraken te verdelen en over twee hypotheken te spreiden, hoewel sommige banken aangeven hiermee bezig te zijn.
Gezien de complexiteit van deze materie is het raadzaam om professioneel advies in te winnen. De Scheidingsplanner biedt een onafhankelijke hypotheekscan aan om jouw mogelijkheden in kaart te brengen. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
- Wie betaalt de hypotheek bij scheiding?
-
Tijdens en na de scheiding blijven beide partners verantwoordelijk voor de hypotheek totdat deze op één naam staat of de woning is verkocht. Hier zijn de belangrijkste regels:
Tijdens de scheidingsprocedure:
- Als de hypotheek op beide namen staat, blijven jullie samen verantwoordelijk voor de maandelijkse lasten
- Partners kunnen onderling afspreken wie de hypotheek betaalt tijdens de scheiding
Na de scheiding zijn er drie mogelijkheden:
- Verkoop van de woning: de hypotheek wordt afgelost uit de verkoopopbrengst
- Eén partner neemt de woning over: deze partner wordt dan volledig verantwoordelijk voor de hypotheek
- Tijdelijk beide namen op de hypotheek: jullie blijven samen verantwoordelijk tot er een definitieve oplossing is
Let op: zolang de hypotheek op beiden namen staat, blijf je aansprakelijk voor de volledige schuld. Ook als je ex de maandelijkse lasten niet meer betaalt. Maak daarom duidelijke afspraken en leg deze vast in het scheidingsconvenant.
Wil je weten wat in jouw situatie de beste oplossing is? Onze Scheidingsplanners helpen je met het maken van de juiste keuzes en het vastleggen van goede afspraken. Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek.
- Hoe lang is de renteaftrek bij een scheiding?
-
Bij een scheiding kan de partner die de gezamenlijke woning verlaat (de 'vertrekker') de hypotheekrente voor deze woning nog maximaal 24 maanden aftrekken. Deze periode gaat in vanaf het moment dat de vertrekker niet langer de intentie heeft om naar de woning terug te keren. Als de overname van de woning langer duurt dan deze 24 maanden, vervalt het recht op renteaftrek voor de vertrekker.
Je leest meer over dit onderwerp in het artikel 'De Belastingdienst bij een scheiding met een eigen woning'.