Ga ik scheiden of blijven?

Wel of niet scheiden?

Ga ik scheiden of blijven? Eén van de grootste dilemma’s in een mensenleven, want ooit heb jij je ja-woord gegeven en wilde je samen oud worden. Inmiddels heb je samen aardig wat bagage opgebouwd en heb je waarschijnlijk de nodige ups en downs met elkaar meegemaakt. Dat is heel normaal, geen enkele relatie bevindt zich altijd in rustig vaarwater. Als een relatie echter continu slechte periodes kent, dan moet er structureel iets veranderen. En wordt dat scheiden of blijven? Heb je nog voldoende vertrouwen in elkaar om vast te houden en te blijven? Of is de liefde tussen jullie beiden over en is loslaten (scheiden) de enige optie? Op deze pagina gaan we dieper op deze vraagstukken in.

Inhoudsopgave van deze pagina

> Wat is beter, scheiden of blijven?
> Top 10 redenen om te scheiden
> Wanneer kun je beter niet scheiden?
> Hoe weet je of het beter is om uit elkaar te gaan?
> Is scheiden van tafel en bed een alternatief?
> Scheiden of blijven test
> Overige veelgestelde vragen

Wat is beter, scheiden of blijven?

Eigenlijk is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Of scheiden of blijven beter is, hangt geheel van jouw unieke situatie af. Er bestaat dan ook geen “goed” of “fout” antwoord. Wat het beste is, hangt af van jouw persoonlijke geluk, de kwaliteit van jouw relatie en de bereidheid van beide partners om eventueel aan de relatie te werken om die te verbeteren. Het is in ieder geval belangrijk om niet alleen vanuit emoties een beslissing te nemen. Neem ook geen overhaaste beslissingen, maar wik de voor- en nadelen tegen elkaar af. Overweeg desnoods het inschakelen van een therapeut of mediator om de situatie helder in kaart te brengen en naar mogelijke oplossingen te zoeken.

Top 10 redenen om te scheiden

Uit elkaar groeien is bij 52% van alle scheidingen de belangrijkste reden, op de voet gevolgd door het in het spel zijn van een ander (34%). Andere redenen om te gaan scheiden zijn:

  • De liefde is over
  • Botsende karakters
  • Mishandeling en/of intimidatie
  • Verschillende verwachtingen over de toekomst
  • Maar één van beiden heeft een kinderwens
  • Problemen met geld
  • Niet bereid tot het zoeken van oplossingen voor de problemen

Wanneer kun je beter niet scheiden?

Als de liefde nog niet over is. Wij adviseren je daarom om eerst samen te bekijken of jullie relatie weer gelukkig kan worden. De belangrijkste vraag die je je hierbij moet stellen is dan ook: “Hou ik nog genoeg van mijn partner om door te gaan met de relatie?”. Ook in de volgende situaties kun je voorlopig beter niet scheiden:

  • Jullie problemen zijn vaak van voorbijgaande aard of kunnen worden opgelost. Veel relaties ervaren moeilijke periodes door stress, werkdruk, gezondheidsproblemen of andere uitdagingen. Als de problemen van voorbijgaande aard zijn of kunnen worden opgelost door communicatie en inzet, is het misschien te vroeg om te scheiden.
  • Er zijn geen ernstige problemen aanwezig. Als er geen sprake is van zaken zoals geweld, misbruik of structureel wantrouwen, maar vooral irritaties of sleur, kan het nuttig zijn om aan verbetering te werken in plaats van direct uit elkaar te gaan.
  • De communicatie kan nog verbeterd worden. Veel relatieproblemen ontstaan door misverstanden of gebrek aan open communicatie. Door hier bewust aan te werken, bijvoorbeeld met hulp van een professional, kunnen relaties vaak herstellen.
  • Jullie hebben nog gezamenlijke doelen en waarden. Wanneer jullie nog steeds gezamenlijke doelen en dromen hebben (bijvoorbeeld een gezin onderhouden, samen oud worden), kan het de moeite waard zijn om moeite te doen om de relatie te versterken.
  • Je zit in een emotionele crisis. Beslissingen nemen tijdens een emotionele crisis, zoals na een heftige ruzie of persoonlijke tegenslag, kan leiden tot spijt. Geef jezelf tijd om helder na te denken.

 

wel of niet scheiden

Andere redenen om niet te scheiden kunnen zijn:

  • Je hebt samen veel opgebouwd, meegemaakt en gedeeld
  • Invloed op kinderen. Hoewel het soms beter is om uit elkaar te gaan, kan het behouden van een stabiel gezinsleven belangrijk zijn, vooral als het conflict minimaal is en de kinderen er baat bij hebben.
  • Het behouden van je financiële positie
  • Je bent beiden bereid om hulp te zoeken

Als je besluit om te blijven, dan moeten jullie beiden wel bereid zijn om aan jullie relatieproblemen te werken. Bekijk hierbij kritisch jouw eigen aandeel. Doe vooral ook ‘water bij de wijn’ en stel je verwachtingen bij. Voeg daar tijd, energie en doorzettingsvermogen aan toe om voldoende aanknopingspunten te hebben om voor je relatie te vechten. De belangrijkste stappen bij je twijfels over scheiden of niet zijn:

  • Ga een gesprek aan met je partner
  • Deel met je partner waar je mee zit
  • Zoek hulp als je er samen niet uitkomt

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Als het in je relatie niet meer zo gaat als dat je zou willen is vaak de vraag: wil ik verder met mijn relatie of gaan we scheiden? Ga dan bij jezelf na of er nog genoeg redenen zijn om te blijven en wat moet er eventueel veranderen. Doe eventueel om je te helpen bij je keuzes onze ‘scheiden of blijven test’. Met deze test, je eigen ideeën, gedachten en gevoelens kom je tot de voor jou beste conclusies.

Scheidingsplanner Jaap van der Meer

Hoe weet je of het beter is om uit elkaar te gaan?

Bij het maken van de beslissing over wel of niet scheiden is het belangrijk dat je niet uit emotie handelt. Weeg eerst alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af voor je besluit om te scheiden. Bedenk dat, naast alle emoties die meespelen, een scheiding vooral ook financiële en praktische consequenties kent. Daarnaast zal jullie scheiding ook veel effect op jullie kinderen hebben. Stel jezelf eerst deze vragen:

  • Is er respect en vertrouwen? Een gezonde relatie is gebouwd op wederzijds respect en vertrouwen. Gebrek hieraan kan de basis van de relatie ondermijnen.
  • Is er ruimte voor persoonlijke groei? Voel je je ondersteund en vrij om jezelf te ontwikkelen, of houdt de relatie je tegen?

  • Zijn de problemen oplosbaar? Sommige conflicten kunnen met open communicatie of relatietherapie opgelost worden, terwijl andere – zoals herhaaldelijke leugens, geweld of ontrouw – diepere grenzen raken.

  • Hoe ziet de toekomst eruit? Stel jezelf voor over vijf jaar: zie je nog een leven samen, of zie je jezelf gelukkiger apart?

Sta daarnaast ook stil bij de gevolgen van de scheiding:

Scheiden of niet

Er hangt veel van jouw beslissing over scheiden of blijven af. Het is dus belangrijk om goed doordachte afwegingen te maken, voordat je besluit om te gaan scheiden of te blijven. Wil je je eerst verder verdiepen in het vraagstuk scheiden of niet voordat je besluit om te gaan scheiden? Lees dan vooral ook onze boekentips over scheiden of blijven.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Is scheiden van tafel en bed een alternatief?

Veel mensen denken dat scheiden van tafel en bed een alternatief of tussenoplossing is voor een definitieve scheiding. En dat ze al van tafel en bed gescheiden zijn zodra ze apart van elkaar wonen. En dus geen echtscheidingsconvenant of een ouderschapsplan hoeven op te stellen. Niets is minder waar: een scheiding van tafel en bed heeft net zoveel consequenties als een ‘gewone’ scheiding.

Scheiden of blijven test

Ben jij benieuwd hoe jouw relatie ervoor staat? Doe dan onze ‘Scheiden of blijven test’. Deze relatietest van psychologe en relatietherapeut Randi Gunther bevat 15 vragen. Aan de hand van jouw antwoorden op de gestelde vragen kom je erachter waar jij in jouw relatie staat en wat voor jou de vervolgstappen kunnen zijn.

Overige veelgestelde vragen over scheiden of blijven

Hieronder vind je de antwoorden op andere veelgestelde vragen over scheiden of blijven.

Waarom kun je beter niet scheiden?

Een scheiding is een ingrijpende beslissing die grote emotionele, financiële en praktische gevolgen heeft voor alle betrokkenen. Er zijn verschillende redenen waarom je beter (nog) niet kunt scheiden.

Wanneer kun je beter niet scheiden?

  • Als de liefde nog niet over is: de eerste en belangrijkste overweging is de staat van jullie gevoelens voor elkaar. Als er nog liefde en bereidheid is om te werken aan de relatie, is scheiden niet de beste optie.
  • Tijdens een emotionele crisis: beslissingen nemen tijdens heftige emotionele momenten, zoals na een grote ruzie of persoonlijke tegenslag, kan leiden tot spijt. Geef jezelf tijd om helder na te denken
Hoe kun je dan toch de relatie behouden?

Om samen te blijven, zijn enkele essentiële stappen cruciaal:

  • Open communicatie met je partner
  • Eerlijk zijn over je gevoelens en zorgen
  • Bereidheid om aan relatieproblemen te werken
  • Kritisch kijken naar je eigen aandeel in de problemen
  • Bereid zijn om compromissen te sluiten

Overweeg ook eerst een alternatief zoals relatietherapie of mediation. En als je toch besluit te scheiden, dan kan de Scheidingsplanner je helpen om dit zo goed mogelijk aan te pakken.

Hoe weet ik dat mijn huwelijk over is?

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat je huwelijk in ernstige problemen verkeert. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen, maar onthoud dat elk huwelijk uniek is en professionele hulp vaak waardevol kan zijn bij het nemen van de belangrijke beslissing om te gaan scheiden.

Belangrijke scheidingssignalen zijn bijvoorbeeld:

  • Emotionele afstand: er is een duidelijk gebrek aan emotionele intimiteit. Gesprekken blijven oppervlakkig en je deelt niet langer je diepere gevoelens of dromen met elkaar
  • Verlies van interesse: je toont weinig tot geen interesse meer in het leven van je partner, of omgekeerd. Wat er in elkaars leven gebeurt, lijkt je niet meer te boeien
  • Toekomstvisie zonder partner: je fantaseert regelmatig over een leven zonder je partner en maakt toekomstplannen waarin je echtgenoot geen rol speelt

Je leest hier meer over in het artikel 'Scheidingssignalen, hoe herken je die?'

Voordat je echter definitief concludeert dat je huwelijk over is, kan het ook verstandig om eerst professionele hulp te zoeken. Een relatietherapeut kan je bijvoorbeeld helpen om duidelijkheid te krijgen over je gevoelens en de situatie.

Wat zijn goede redenen om uit elkaar te gaan?

Er bestaan geen 'goede' of 'foute' redenen om uit elkaar te gaan - het gaat om jouw persoonlijke situatie. Wel kunnen er omstandigheden zijn die vaak aanleiding zijn voor een scheiding, zoals:

  • Gebrek aan liefde en verbinding
  • Communicatieproblemen: problemen worden niet uitgesproken of opgelost
  • Ontrouw, misbruik of intimidatie
  • Huiselijk geweld of manipulatie
  • Financiële problemen, zoals onverantwoordelijk financieel gedrag
  • Botsende karakters of waarden
  • Gebrek aan intimiteit of fysiek contact
  • Verslavingsproblematiek
  • Verschillende toekomstverwachtingen
  • Ongelijkwaardigheid in de relatie

Het is belangrijk om te onthouden dat de beslissing om uit elkaar te gaan zeer persoonlijk is. Wat voor de één een goede reden is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Professionele hulp, zoals relatietherapie, kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de toekomst van je relatie.

Hoe weet je dat je uit elkaar bent gegroeid?

Uit elkaar groeien gebeurt vaak geleidelijk. Je merkt het bijvoorbeeld aan een gebrek aan interesse in elkaars leven, weinig behoefte aan gesprekken die verder gaan dan praktische zaken, of het gevoel dat je belangrijke ervaringen niet meer wilt delen. Ook kun je merken dat jullie andere waarden en toekomstbeelden hebben ontwikkeld.

Veel voorkomende signalen zijn:

  • Gebrek aan communicatie: je praat minder over dagelijkse zaken, gevoelens en dromen en de gesprekken blijven oppervlakkig en routinematig
  • Emotionele afstand: je voelt minder empathie en begrip voor je partner. Of je belt anderen eerst bij belangrijke gebeurtenissen
  • Verminderde intimiteit, zoals geen lieve dingen meer voor elkaar doen en weinig tot geen fysiek contact
  • Verschillende interesses en doelen: jullie bewandelen steeds vaker afzonderlijke wegen of je maakt toekomstplannen zonder je partner erin te betrekken

Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en er open over te communiceren met je partner. Samen kunnen jullie werken aan het herstellen van de emotionele verbinding en het versterken van jullie relatie, bijvoorbeeld met behulp van relatietherapie.

Waar moet je beginnen als je uit elkaar gaat?

Begin met het op een rij zetten van je situatie en emoties. Praat eerst met je partner over het besluit om uit elkaar te gaan. Het is belangrijk om in deze fase rust te bewaren en geen overhaaste beslissingen te nemen over bijvoorbeeld je woning of de kinderen.

Om de vraag 'Waar moet je beginnen als je uit elkaar gaat?' goed te kunnen beantwoorden hebben we een stappenplan scheiden samengesteld, dit zijn alle stappen:

  • Stap 1: Vertel het je partner
  • Stap 2: Vertellen aan jullie kinderen, familie en vrienden
  • Stap 3: Besluit nemen over hoe jullie de scheiding willen regelen
  • Stap 4: Maak jullie woonwensen inzichtelijk
  • Stap 5: Maak een financieel plan
  • Stap 6: Gegevens verzamelen
  • Stap 7: Maak afspraken over jullie kinderen
  • Stap 8: De boedelverdeling
  • Stap 9: Opstellen van het echtscheidingsconvenant
  • Stap 10: Scheiding aanvragen
  • Stap 11: Scheiding laten inschrijven
  • Stap 12: Scheiding verwerken

Op de pagina 'Stappenplan scheiden, waar begin ik? wordt elke stap nader beschreven. Je kunt er ook een printbare versie aanvragen.

Vragen of een afspraak maken?

Uiteraard gunnen wij iedereen een lange en gelukkige relatie, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. De vraag scheiden of blijven wordt vaker gesteld dan je denkt. Ben je er nog niet helemaal uit of je gaat scheiden of niet? Je kunt bij ons altijd een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek. Samen met jou beoordelen we dan waar de scheiding een oplossing voor moet zijn, en of een scheiding daar daadwerkelijk een oplossing voor is.

Gelukkig worden na scheiding

Terug naar boven