Hoe zit het met de schulden?
Hoe zit het met schulden als je gaat scheiden?
Scheiden met schulden is, net als bij alle andere financiële zaken, vaak een lastige klus. Er ontstaan meestal veel vragen over hoe de schulden verdeeld moeten worden. Wat zijn de opties, eventuele fiscale consequenties en wanneer stopt de aansprakelijkheid? Daarnaast is het belangrijk dat de afspraken goed meegenomen worden in het echtscheidingsconvenant en afgestemd worden met de schuldeisers. Begeleiding door een deskundig financieel adviseur in echtscheiding is beslist aan te raden om verrassingen achteraf te voorkomen.
Inhoudsopgave van deze pagina
> Welke schulden zijn gemeenschappelijk?
> Hoe kun je schulden vereffenen bij een scheiding?
> Schulden bij getrouwd in gemeenschap van goederen
> Kan ik scheiden en de schulden op mij nemen?
> Schulden maken tijdens de scheiding
> Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn ex-partner?
> Overige veelgestelde vragen
Welke schulden zijn gemeenschappelijk?
Schulden zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende gemeenschappelijke schulden/leningen zijn:
- Mogelijke onderwaarde van de koopwoning
- Hypotheekschuld van een koopwoning
- Levensverzekeringen met een afkoopwaarde
- Persoonlijke lening
- Doorlopend krediet
- Kopen op afbetaling of op betaling achteraf
- Leasecontracten
- Creditcard schuld
- Studieschuld
- Negatief banksaldo
Om tot een goede verdeling te kunnen komen, moet je eerst al je schulden in kaart brengen. Noteer alle gegevens van de schuld, zoals de hoogte van de schuld, datum aangaan en looptijd van de schuld, betalingstermijnen en de maandelijkse aflossing en het rentepercentage. Ook is het belangrijk om te weten of de schulden voor of tijdens het huwelijk zijn ontstaan.
Alles in één keer goed geregeld.
Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering
Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied
Met oog voor de emoties
Allesomvattend Scheidingsplan®
Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen
Creatief en oplossingsgericht meedenken
Ervaringen
"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."
"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."
Hoe kun je schulden vereffenen bij een scheiding?
De gemeenschappelijke schulden kun je in principe tussen beiden splitsen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de helft van de schulden te blijven betalen door je bijdrage naar je ex-partner over te maken die vervolgens de schuld afbetaalt. Je kunt ook bij de schuldeiser proberen de lening te laten splitsen in twee aparte leningen waar je als individu aansprakelijk voor bent.
Andere afspraken maken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld dat een partner met een hoger inkomen een groter deel van de schuld op zich neemt. Maar let op: een ongelijke splitsing van de gemeenschappelijke schulden kan fiscale gevolgen hebben. De belastingdienst kan dit als een schenking zien, waardoor één van beiden wellicht schenkingsrecht moet betalen. Laat je dus goed adviseren over wat voor jou de beste optie is om de schulden te splitsen, ook met het oog op de aansprakelijkheid na de scheiding.

Schulden bij getrouwd in gemeenschap van goederen
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk voor alle gemeenschappelijke schulden die je tijdens het huwelijk bent aangegaan. Dit geldt ook voor schulden bij de scheiding die maar op één naam staan.
Daarnaast tellen voorhuwelijkse schulden ook mee in de gemeenschappelijke schulden, tenzij je na 1 januari 2018 in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd. In deze situatie blijven de schulden die je voor het huwelijk bent aangegaan privé.
Kan ik scheiden en de schulden op mij nemen?
Afhankelijk van het soort lening, kun je proberen de schuld op je te nemen na de scheiding. In de praktijk wordt dan meestal de bestaande lening overgesloten naar een nieuwe lening op jouw naam. Uiteraard moet jij voldoende inkomen hebben om de schuld in zijn geheel te kunnen overnemen en de kredietverstrekker moet hiermee instemmen. Ook moeten eventuele fiscale gevolgen in kaart gebracht worden.
Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner
Leg in het echtscheidingsconvenant goed vast hoe je de schulden samen splitst. Stem de afspraken over wie de schulden na de scheiding betaalt ook goed af met de schuldeisers. Neem de gemaakte afspraken met de kredietverstrekker ook in het convenant op. Schuldeisers kunnen anders namelijk, ondanks de afgesproken splitsing, na de echtscheiding alsnog bij jou de stoep staan, als jouw ex-partner zijn of haar deel van de schuld niet voldoet.
Scheidingsplanner Edwin Zeegers
Schulden maken tijdens de scheiding
Zolang het echtscheidingsverzoek nog niet is ingediend bij de rechtbank, vallen nieuwe schulden die tijdens de scheidingsperiode worden aangegaan in de gemeenschap van goederen. Neem deze nieuwe schulden ook mee in het echtscheidingsconvenant en stem ook hier de afspraken met de schuldeisers af.
Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn ex-partner?
Na de scheiding ben je niet meer aansprakelijk voor nieuwe schulden die jouw ex-partner dan maakt. Maar let op: na de scheiding kun je nog wel aansprakelijk zijn voor de schulden die jouw ex-partner tijdens het huwelijk heeft gemaakt. Ook al heb je deze schulden eerlijk verdeeld. Dus nogmaals: leg in het (echt)scheidingsconvenant niet alleen vast wie welke schulden na de scheiding betaalt, maar dat ook de betreffende schuldeisers akkoord zijn gegaan met deze onderlinge afspraak.
Zo voorkom je dat jij alsnog aansprakelijk bent als jouw ex-partner zijn/haar schuld niet nakomt. Want als de schuldeisers niet akkoord gaan met jullie onderlinge afspraken, dan kan het zijn dat zij jou uiteindelijk toch dwingen om de schuld te voldoen die jij onderling aan de andere partner hebt toebedeeld. Je krijgt daardoor wel een vordering op jouw ex-partner. Het is dan alleen wel de vraag wanneer die vordering zal worden ingelost

Overige veelgestelde vragen over 'Scheiden en schulden'
Hieronder vind je de antwoorden op andere veelgestelde vragen over 'Scheiden en schulden'.
- Is mijn partner aansprakelijk voor mijn schulden?
-
Of jouw partner aansprakelijk is voor jouw schulden, hangt af van hoe jullie getrouwd zijn of samenwonen.
- Gemeenschap van goederen: als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, zijn alle bezittingen én schulden gezamenlijk. Dit betekent dat je partner ook aansprakelijk is voor jouw schulden, ongeacht wie de schuld is aangegaan. Bij een beperkte gemeenschap van goederen blijven bezittingen en schulden die voor het huwelijk alleen van jou waren alleen van jou.
- Huwelijkse voorwaarden of geregistreerd partnerschap met voorwaarden: als je huwelijkse voorwaarden hebt of een geregistreerd partnerschap met afspraken, zijn er vaak specifieke regelingen gemaakt over de verdeling van bezittingen en schulden. In dat geval is je partner meestal niet aansprakelijk voor jouw persoonlijke schulden, tenzij jullie daar iets anders over hebben afgesproken.
- Samenwonen: bij geen samenlevingscontract zijn er geen wettelijke richtlijnen. Dit betekent dat jullie hierover zelf afspraken moeten maken. Heb je wel een samenlevingscontract? Dan vormt het contract grotendeels de basis voor de afspraken die je met elkaar gaat maken. Lees het samenlevingscontract dus goed door en kijk naar zaken die na jouw scheiding gaan spelen.
Let op: ook na een scheiding kun je nog steeds aansprakelijk blijven voor schulden die tijdens het huwelijk zijn gemaakt, zelfs als deze eerlijk zijn verdeeld. Het is daarom belangrijk om bij een scheiding duidelijke afspraken te maken over de verdeling van schulden en deze vast te leggen in een scheidingsconvenant.
- Heb je ook schulden als je partner waarmee je samenwoont schulden heeft?
-
Als je samenwoont zonder samenlevingscontract, dan blijven jullie bezittingen en schulden in principe gescheiden. Dat betekent dat jij niet automatisch aansprakelijk bent voor de schulden van je partner. Het kan overigens wel leiden tot onduidelijkheid en potentieel juridische problemen bij een scheiding.
Als je echter samen een schuld bent aangegaan, bijvoorbeeld door samen een lening of hypotheek te ondertekenen, dan zijn jullie beiden aansprakelijk voor deze schuld.
Heb je wel een samenlevingscontract? Dan gelden de afspraken die jullie over schulden die jullie in het contract hebben vastgelegd.
- Waar heb je als man of vrouw recht op als je gaat scheiden?
-
Jullie hebben bij een scheiding dezelfde rechten. Het maakt dus niet uit of je man of vrouw bent. De belangrijkste zaken waar jullie recht op kunnen hebben zijn:
- Verdeling van het gezamenlijke vermogen: je hebt recht op een eerlijke verdeling van de gezamenlijke bezittingen en schulden.
- Partneralimentatie: afhankelijk van je financiële situatie en de duur van het huwelijk, kun je recht hebben op partneralimentatie.
- Pensioenverevening: je hebt mogelijk recht op een deel van het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk.
- Ouderlijk gezag en omgang met kinderen: als moeder heb je recht op een gelijkwaardige rol in de opvoeding van je kinderen.
- Kinderalimentatie: voor de verzorging en opvoeding van de kinderen kun je recht hebben op een financiële bijdrage.
Jullie relatievorm bepaalt overigens in hoge mate waar je precies recht op hebt en hoe je zaken moet verdelen. Je leest daar meer over op deze pagina's:
- Gehuwd in (beperkte) gemeenschap van goederen
- Getrouwd met huwelijkse voorwaarden
- Geregistreerd partnerschap ontbinden
- Samenleving beëindigen
Financieel advies bij jouw scheiding
Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Wij zijn van de laatste wet- en regelgeving op de hoogte, weten hoe het zit met de fiscale gevolgen en kijken tevens naar de lange termijn.
Je kunt bij ons dus totaal omvattend financieel advies bij jouw scheiding verwachten. Geen losse eindjes en geen verrassingen achteraf. Bovendien verwoorden wij de financiële complexiteit van jouw scheiding in begrijpelijke taal. Wij maken samen met jou zulke duidelijke en transparante afspraken dat je echt in staat bent om vooruit te kijken. Zo weet je snel waar je na de scheiding precies aan toe bent. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation
Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.
Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.
Eenzijdig scheiden
Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Vrijblijvend kennismaken
Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.
Gratis scheidingsboekje
Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.