Scheiden financieel, hoe doe je dat?
De financiën tijdens de scheiding
Als je gaat scheiden, verandert er op financieel gebied heel veel voor jou. Bedenk hierbij dat de financiën voor 80% jouw nieuwe toekomst gaan bepalen. Waar voorheen van jullie gezamenlijk inkomen één huishouden moest draaien, worden dat nu twee huishoudens. Wat moet je allemaal gaan regelen?
Lees verder
Scheiden met een eigen huis
Als je gaat scheiden, dan gaat je woonsituatie veranderen. Minimaal een van jullie zal de woning gaan verlaten. Hoe moet je het huis dan gaan verdelen? Kun je de hypotheek van het koophuis na de scheiding overnemen? Hoe zit het met de waardebepaling van de woning?
Lees verder
Scheiden en de hypotheek
Er zitten veel haken en ogen aan het ontvlechten van de eigen woning en de hypotheek bij een scheiding, ook fiscaal gezien. Wat komt er over het algemeen allemaal bij kijken? Wij helpen je graag op weg, vraag ook onze gratis ‘checklist scheiden hypotheek’ aan!
Lees verder
Scheiden en belasting
Als je gaat scheiden, moet je alle zaken rondom de belasting niet uit het oog verliezen. Denk bijvoorbeeld aan het fiscaal partnerschap en de regels rondom een eigen woning. Goed fiscaal advies tijdens de scheiding kan je euro’s besparen en fouten in jouw echtscheidingsconvenant voorkomen. Waar moet je rekening mee houden?
Lees verder
Scheiden en de alimentatie
Alimentatie is bij de meeste echtscheidingen een beladen onderwerp. Veelal vindt de betaler dat het bedrag van de alimentatie te hoog is en de ontvanger dat het bedrag te laag is. Goede afspraken maken over de alimentatie is van groot belang. Want kun je straks nog steeds dezelfde dingen blijven doen? En waar betaal je de rekeningen van?
Lees verder
Kinderalimentatie
Na de scheiding blijven jullie samen financieel verantwoordelijk voor de kinderen. Voor jullie kinderen zijn jullie beiden, naar draagkracht, onderhoudsplichtig. Deze onderhoudsverplichting voor jullie kinderen is wettelijk geregeld en vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek.
Lees verder
Scheiden met een eigen onderneming
Als je gaat scheiden als ondernemer, dan krijg je er zowat een extra onderneming bij. Immers, als ondernemer komen er nog veel meer zaken op je af dan bij een ‘gewone’ scheiding. Hoe zorg je ervoor dat continuïteit van de onderneming niet in gevaar komt?
Lees verder
Pensioen bij scheiden
Het pensioen is bij een scheiding vaak een ondergeschoven kindje. Een gemiste kans, want goed advies maakt dat jij je geen zorgen hoeft te maken over later. Zorg dus dat het pensioen onderdeel is van alle financiële zaken tijdens de scheiding.
Lees verder
Hoe zit het met de schulden?
Scheiden met schulden is, net als bij alle andere financiële zaken, vaak een lastige klus. Er ontstaan meestal veel vragen over hoe de schulden verdeeld moeten worden. Wat zijn de opties, eventuele fiscale consequenties en wanneer stopt de aansprakelijkheid?