Het scheidingstraject
Samen scheiden
Als je uit elkaar gaat, is samen scheiden/mediation de beste optie. Door samen in gesprek te blijven en in goed overleg afspraken te maken, heb je veel minder kans om in een conflictsituatie terecht te komen. Daarnaast is bij samen scheiden het scheidingsproces meestal korter en zijn de kosten aanzienlijk lager dan wanneer ieder een eigen adviseur inschakelt. Bovendien worden in onderling overleg altijd de beste afspraken gemaakt.
Lees verder
Eenzijdig/Alleen scheiden
Helaas is het niet altijd mogelijk het scheidingstraject samen met jouw partner te doorlopen. Jij of jouw partner kan dit te emotioneel vinden of bang zijn dat de eigen belangen niet goed behartigd worden. Eenzijdig scheiden/alleen scheiden kan dan voor jou een optie zijn.
Lees verder
Scheiden in (beperkte) gemeenschap van goederen
Hoe jij de bezittingen en schulden bij de scheiding moet verdelen, wordt in eerste instantie bepaald door het huwelijksgoederenregime waarin jij destijds getrouwd bent: in algehele gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Daarnaast kennen we sinds 1 januari 2018 door een wetswijziging nog een andere huwelijksvorm: een beperkte gemeenschap van goederen. Wat zijn de algemene regels bij een scheiding voor een algehele en een beperkte gemeenschap van goederen en hoe verschillen deze regels onderling?
Lees verder
Scheiden met huwelijkse voorwaarden
Hoe jij bij de scheiding jullie (financiƫle) zaken met elkaar moet verdelen of verrekenen is onder meer afhankelijk van de manier waarop jullie met elkaar gehuwd zijn. Als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, lijkt de scheiding misschien een stuk eenvoudiger, maar toch kent een scheiding ook hier de nodige haken en ogen.
Lees verder
Ontbinden geregistreerd partnerschap
Als je een geregistreerd partnerschap hebt en je wilt gaan scheiden, dan moet je het geregistreerd partnerschap officieel ontbinden. De procedure verschilt niet heel veel van het ontbinden van een huwelijk. Wat komt er bij kijken?
Lees verder
Checklist scheiden
Heb jij moeite om het overzicht te bewaren over alles wat er bij jouw scheiding komt kijken? Onze checklist scheiden wijst je de weg. Het is namelijk geen geheim dat als je gaat scheiden, je heel veel zaken moet gaan regelen. Voor veel scheidende mensen is het lastig om alles goed op een rijtje te krijgen. Onze checklist helpt je om samen alles in kaart te brengen en om samen keuzes te maken.
Lees verder
Scheiden zonder advocaat
Veel mensen vragen zich af of scheiden zonder een advocaat mogelijk is. Het antwoord is ja en nee. Als je gaat scheiden, dan moet je een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Alleen een advocaat kan de scheiding aanvragen bij de rechtbank, dit is wettelijk zo geregeld. Je kunt echter wel scheiden zonder een advocaat op het moment dat je voor een scheidingsbemiddelaar kiest die ook dit laatste kleine stukje van het gehele traject voor jou uit handen neemt.
Lees verder
Het echtscheidingsconvenant
Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en jouw ex-partner. In het echtscheidingsconvenant komen alle afspraken te staan die jullie over de echtscheiding hebben gemaakt. Hoe belangrijk is het convenant?
Lees verder
De boedelverdeling
Als je gaat scheiden, dan moet je alle bezittingen die jullie hebben met elkaar gaan verdelen. Een boedelverdeling is dan ook een onderdeel van elke scheiding. Hoe de boedelverdeling bij jouw echtscheiding precies werkt, hangt voor een groot deel af van de wijze waarop jullie met elkaar hebben samengeleefd.