Ik wil scheiden

Ik wil scheiden en dan?

Heb jij de knoop doorgehakt dat jij wil scheiden? Je hebt nu waarschijnlijk tal van vragen, zoals ‘Hoe vertel ik dat ik wil scheiden’? Of ‘Ik wil scheiden, wat moet ik doen’ en ‘Ik wil scheiden, waar begin ik’? Het kan ook zijn dat jij hebt besloten dat je wilt scheiden en nog tegen een aantal dilemma’s aanloopt. Denk bijvoorbeeld aan ‘Ik wil scheiden maar mijn man niet’ of ‘Ik wil scheiden maar durf niet’ of ‘Ik wil scheiden maar heb geen woning’. We beantwoorden hier graag vragen die bij jou een rol kunnen spelen.

Waar te beginnen met een scheiding?

Ga allereerst na of een scheiding echt de juiste beslissing is. Zorg ervoor dat je een weloverwogen besluit neemt, want een scheiding kent veel emotionele, financiële en praktische consequenties. Weeg dus eerst alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Je moet echt zeker zijn van je zaak en niet alleen vanuit je emoties een beslissing nemen. Op de pagina ‘Ga ik scheiden en blijven’ vind je hier meer informatie over. Je kunt er ook een relatietest doen.

Wat is de eerste stap als je gaat scheiden?

Wat is de eerste stap als je gaat scheiden?

Het scheidingsproces kent vele stappen. De eerste stap is de scheidingsmelding aan je partner. Daarna volgen andere stappen, zoals het inzichtelijk maken van de woonwensen, het maken van een financieel plan, het besluit nemen hoe je de scheiding wilt regelen tot aan het verzamelen van gegevens en de scheiding aanvragen.

Om alle stappen voor jou inzichtelijk te maken hebben wij een ‘Stappenplan scheiden’ samengesteld. Het stappenplan helpt je stapsgewijs door scheidingsproces heen. Daarnaast biedt het stappenplan je een goede voorbereiding op de scheiding.

Ga hier naar het 'Stappenplan scheiden'

Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?

Ben je 100% zeker van je beslissing ‘Ik wil scheiden’? Dan is het tijd om jouw partner te vertellen dat je wilt scheiden. Dit noemen we de scheidingsmelding naar je partner. Wij adviseren je om zorgvuldig om te gaan met deze stap. De wijze waarop je jouw partner informeert dat je wil scheiden heeft veel invloed op het verdere verloop van de scheiding. Je kunt veel problemen tijdens het scheidingsproces voorkomen als de scheidingsmelding aan je partner op een goede manier verloopt. Meld het dus niet uit emotie tijdens een ruzie, maar besteed aandacht aan het gesprek met je partner. Meer tips lees je op ‘hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden’.

Ik wil scheiden, hoe pak ik dat aan?

Als je gaat scheiden gaat er veel op je afkomen. Scheiden is boven alles geen gemakkelijke opgave. Zeker als je voor het eerst met een scheiding te maken hebt, is alles onbekend terrein voor je. Jullie moeten samen veel gaan regelen en afspraken gaan maken. En die afspraken, bijvoorbeeld over de kinderen en de financiën, gaan de komende jaren een belangrijke rol spelen in jullie leven.

Wij adviseren je daarom om professionele hulp in te schakelen. Zoek een scheidingsadviseur die je helpt met het maken van afspraken, je informeert over de (financiële) rechten en plichten, de afspraken aan de wet- en regelgeving toetst en controleert of de afspraken ook belastingtechnisch kloppen. Bij de Scheidingsplanner ben je aan het juiste adres. Wij kunnen jullie samen begeleiden op basis van mediation of we kunnen je als het echt niet lukt om samen met je partner aan tafel te zitten ook eenzijdig terzijde staan.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Ik wil scheiden en de kinderen dan?

Hoe jullie kinderen de scheiding ervaren is sterk afhankelijk van hoe jullie samen met de scheiding omgaan. Daarom is het belangrijk dat de scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Voorkom dat de kinderen de dupe van de scheiding worden en maak vooral geen ruzie waar ze bij zijn. Betrek ze daarnaast goed bij het proces en geef ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Uiteraard moeten er voor de kinderen ook allerlei zaken geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de kinderalimentatie, de zorgregeling en het opstellen van een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen. Je vindt hier meer informatie over op ‘Wat moet je regelen bij een scheiding met kinderen?’

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Probeer samen de scheiding te regelen, zowel voor jezelf als voor de kinderen. Door samen in gesprek te blijven en in goed overleg afspraken te maken, hebben jullie veel minder kans om in een vechtscheiding terecht te komen. Daarnaast bespoedigt samen scheiden het proces en werkt het kostenbesparend. Bovendien worden in onderling overleg altijd de beste afspraken gemaakt. Wij kunnen jullie met behulp van mediation uitstekend begeleiden in het gehele scheidingsproces.

Scheidingsplanner Rudi Mertens

Ik wil scheiden en dan financieel?

Het is geen geheim dat de financiën voor 80% jullie nieuwe toekomst bepalen. En toch worden juist de financiële zaken vaak het meest onderschat tijdens een scheiding. Scheidende mensen denken er meestal te makkelijk over en kunnen dan achteraf voor verrassingen komen te staan. En achteraf is het over het algemeen lastig om zaken weer recht te trekken. Maak daarom altijd een financieel plan en besteed tijdens de scheiding veel aandacht aan de volgende financiële zaken:

Scheiden en dan financieel

Bij de Scheidingsplanner is financieel advies tijdens de scheiding een essentieel onderdeel van onze de begeleiding. Onze klanten ervaren dit als een echt pluspunt. Wij combineren onze begeleiding dus altijd met financieel en fiscaal advies. Van jullie eigen woning tot de alimentatie en tegemoetkomingen, noem maar op. Wij brengen jullie financiële positie na de scheiding duidelijk in beeld, zodat jullie tijdens het scheidingsproces al in staat zijn om ook vooruit te kijken.

Checklist scheiden

Veel scheidende mensen vinden het lastig om het overzicht te bewaren. En dat is niet gek, omdat er gewoonweg ook heel veel bij een scheiding komt kijken. Je moet heel veel zaken gaan regelen en daarover moet je met elkaar afspraken gaan maken. Om het scheidingsproces goed te kunnen doorlopen en ook goed te kunnen afsluiten is het belangrijk dat je niets vergeet. Onze checklist scheiden geeft inzicht in alle zaken die van belang kunnen zijn. De checklist is een handig hulpmiddel bij jullie scheiding, die jullie helpt het overzicht te bewaren. Je kunt onze checklist scheiden hier aanvragen

Ik wil scheiden maar...

Wat als je wilt scheiden, maar je denkt dat je niet kunt scheiden? Wij horen bijvoorbeeld regelmatig: “Ik wil scheiden, maar ik durf niet” of “Ik wil scheiden, maar mijn man wil niet.” Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat men bang is voor reacties uit de directe omgeving. Ook speelt de angst voor een onzekere toekomst vaak een grote rol. In onderstaande artikelen gaan nader in op deze dilemma’s:

Overige veelgestelde vragen over 'Ik wil scheiden'

Hieronder vind je de antwoorden op andere veelgestelde vragen over 'Ik wil scheiden'.

Wat moet je niet doen als je gaat scheiden?

Een scheiding is een ingrijpend proces dat vraagt om zorgvuldige afwegingen. De Scheidingsplanner biedt begeleiding met een unieke combinatie van financiële, juridische en emotionele expertise. Dit zijn naar onze ervaring de belangrijkste aandachtspunten:

Emotionele valkuilen

1. Je laten leiden door emoties

  • Vermijd boosheid en ruzie tijdens communicatie en besluitvorming.
  • Stel belangrijke beslissingen uit als je merkt dat emoties te veel invloed hebben.

2. Je kinderen betrekken bij conflicten

  • Houd kinderen buiten ruzies en frustraties.
  • Gebruik hen nooit als wapen om de andere ouder te kwetsen.

3. In een vechtscheiding belanden

  • Probeer negatieve energie, onnodige vertragingen en extra kosten te voorkomen.
  • Streef naar open communicatie en wederzijds respect.
Praktische fouten

1. Geen professionele hulp inschakelen

2. Financiële misstappen

  • Neem geen overhaaste financiële beslissingen.
  • Houd rekening met de invloed van belastingen op de scheidingsregeling.

3. Te snel willen afronden

  • Neem de tijd om zaken goed te onderzoeken en te regelen.
  • Vermijd haastige beslissingen die later tot problemen kunnen leiden.
Belangrijke aandachtspunten
  • Wees kritisch op jezelf en geef niet je partner overal de schuld van.
  • Vermijd het constant zoeken naar wie gelijk heeft.
  • Laat je niet te veel beïnvloeden door ongevraagd advies van familie en vrienden.

Door deze valkuilen te vermijden, vergroot je de kans op een rustiger scheidingsproces en kun je onnodige complicaties voorkomen.

Hoe weet je wanneer je uit elkaar moet?

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat je relatie in ernstige problemen verkeert. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen, maar onthoud dat elk huwelijk uniek is en professionele hulp vaak waardevol kan zijn bij het nemen van de belangrijke beslissing om te gaan scheiden.

Belangrijke scheidingssignalen zijn bijvoorbeeld:

  • Emotionele afstand: er is een duidelijk gebrek aan emotionele intimiteit. Gesprekken blijven oppervlakkig en je deelt niet langer je diepere gevoelens of dromen met elkaar
  • Verlies van interesse: je toont weinig tot geen interesse meer in het leven van je partner, of omgekeerd. Wat er in elkaars leven gebeurt, lijkt je niet meer te boeien
  • Toekomstvisie zonder partner: je fantaseert regelmatig over een leven zonder je partner en maakt toekomstplannen waarin je echtgenoot geen rol speelt

Je leest hier meer over in het artikel 'Scheidingssignalen, hoe herken je die?'

Voordat je echter definitief concludeert dat je huwelijk over is, kan het ook verstandig om eerst professionele hulp te zoeken. Een relatietherapeut kan je bijvoorbeeld helpen om duidelijkheid te krijgen over je gevoelens en de situatie.

Wat zijn goede redenen om uit elkaar te gaan?

Er bestaan geen 'goede' of 'foute' redenen om uit elkaar te gaan - het gaat om jouw persoonlijke situatie. Wel kunnen er omstandigheden zijn die vaak aanleiding zijn voor een scheiding, zoals:

  • Gebrek aan liefde en verbinding
  • Communicatieproblemen: problemen worden niet uitgesproken of opgelost
  • Ontrouw, misbruik of intimidatie
  • Huiselijk geweld of manipulatie
  • Financiële problemen, zoals onverantwoordelijk financieel gedrag
  • Botsende karakters of waarden
  • Gebrek aan intimiteit of fysiek contact
  • Verslavingsproblematiek
  • Verschillende toekomstverwachtingen
  • Ongelijkwaardigheid in de relatie

Het is belangrijk om te onthouden dat de beslissing om uit elkaar te gaan zeer persoonlijk is. Wat voor de één een goede reden is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Professionele hulp, zoals relatietherapie, kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de toekomst van je relatie.

Hoe weet je dat je uit elkaar bent gegroeid?

Uit elkaar groeien gebeurt vaak geleidelijk. Je merkt het bijvoorbeeld aan een gebrek aan interesse in elkaars leven, weinig behoefte aan gesprekken die verder gaan dan praktische zaken, of het gevoel dat je belangrijke ervaringen niet meer wilt delen. Ook kun je merken dat jullie andere waarden en toekomstbeelden hebben ontwikkeld.

Veel voorkomende signalen zijn:

  • Gebrek aan communicatie: je praat minder over dagelijkse zaken, gevoelens en dromen en de gesprekken blijven oppervlakkig en routinematig
  • Emotionele afstand: je voelt minder empathie en begrip voor je partner. Of je belt anderen eerst bij belangrijke gebeurtenissen
  • Verminderde intimiteit, zoals geen lieve dingen meer voor elkaar doen en weinig tot geen fysiek contact
  • Verschillende interesses en doelen: jullie bewandelen steeds vaker afzonderlijke wegen of je maakt toekomstplannen zonder je partner erin te betrekken

Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en er open over te communiceren met je partner. Samen kunnen jullie werken aan het herstellen van de emotionele verbinding en het versterken van jullie relatie, bijvoorbeeld met behulp van relatietherapie.

Waar moet je op letten als je gaat scheiden?

Een scheiding is een ingrijpend proces dat vraagt om zorgvuldige afwegingen. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten waar je op moet letten als gaat scheiden:

Financiële aspecten
  1. Inzicht in je financiële toekomst

    • Laat je financiële situatie na de scheiding door een expert doorrekenen.
    • Bepaal of je wensen, zoals een nieuwe woning of een specifiek uitgavenpatroon, haalbaar zijn.
  2. Woning en hypotheek

    • Onderzoek de mogelijkheden om in het huis te blijven wonen.
    • Laat een hypotheekscan uitvoeren voor een duidelijk beeld van je opties.
  3. Alimentatie en verdeling vermogen

    • Maak eerlijke en duidelijke afspraken over partner- en kinderalimentatie.
    • Houd rekening met de fiscale gevolgen van de verdeling van vermogen en bezittingen.
Professionele begeleiding
  • Schakel een deskundige, zoals de Scheidingsplanner, in voor financieel, fiscaal en juridisch advies.
  • Overweeg mediation om het proces soepeler en minder conflictueus te maken.
Emotionele aspecten
  1. Kinderen

    • Stel een gedetailleerd ouderschapsplan op.
    • Zorg ervoor dat kinderen niet betrokken worden bij conflicten tussen ouders.
  2. Communicatie

    • Streef naar open communicatie en wederzijds respect om escalatie te voorkomen.
    • Voorkom dat de scheiding verandert in een vechtscheiding.

Eigen bedrijf (indien van toepassing)

  • Laat bedrijfsbezittingen en cijfers zorgvuldig berekenen.
  • Prioriteer de continuïteit van het bedrijf tijdens de scheiding.

Tip: vraag ook onze checklist scheiden aan. De checklist geeft je overzicht en helpt je om alles in kaart te brengen.

Onze hulp bij een scheiding

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Mijn partner wil niet scheiden

Terug naar boven