Als kind een scheiding verwerken

Een scheiding verwerken als kind

Bij kinderen speelt het gevoel van verlies vaak een grote rol bij het verwerken van de scheiding. Er gaat immers veel in hun gezinsleven veranderen. Zo gaan ze papa en mama niet meer dagelijks zien. Moeten ze misschien verhuizen naar een nieuwe woning of wellicht zelfs naar een nieuwe school. Hoe een kind de scheiding verwerkt hangt onder meer af van zijn/haar leeftijd en karakter. Daarnaast heeft de manier waarop jullie als ouders zelf met je scheiding omgaat veel invloed. We geven je een paar tips hoe jullie je kinderen kunnen helpen om de scheiding te verwerken.

Zorg voor een soepel proces

Zoals gezegd is de manier waarop jullie kinderen de scheiding ervaren sterk afhankelijk van hoe je met de scheiding omgaat. Daarom is het belangrijk dat jullie scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Maak daarom vooral geen ruzie waar ze bij zijn. Betrek ze daarnaast goed bij het proces en geef ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Blijf naar je kinderen luisteren

Blijf naar je kinderen luisteren

Goed naar je kinderen luisteren is niet alleen belangrijk tijdens het ‘paraplugesprek’, waarin jullie de kinderen vertellen dat je uit elkaar gaat. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tijdens dit gesprek dichtklappen of door emoties overmand worden. De echte vragen komen meestal later. Maak daarom ook na het ‘paraplugesprek’ voldoende tijd vrij voor jullie kinderen. Hierdoor kunnen zij hun verhaal kwijt en hun zorgen met je delen. Wacht echter niet tot zij met hun vragen bij jou komen, maar plan zelf regelmatig een gesprek met je kinderen in. Jullie kinderen zullen misschien niet altijd ingaan op een uitnodiging voor een gesprek, maar het is wel goed dat je ze steeds een mogelijkheid biedt.

Stel jullie kinderen gerust

Ook jullie kinderen zijn, zelfs los van jullie scheiding, net als alle andere kinderen onzeker over hun toekomst. Voor het kunnen verwerken van de scheiding is het belangrijk dat je als samenwerkende ouders de verantwoordelijkheid neemt om jullie kinderen in deze periode gerust te stellen. Geef bijvoorbeeld aan dat je samen zo goed mogelijk voor hen blijft zorgen. En misschien hebben jullie daarbij nog niet alle antwoorden op hun vragen, zoals:

  • Hoe vaak zie ik papa of mama straks?
  • Kan ik op dezelfde school blijven?
  • Wie gaat mij naar school of een feestje brengen?
  • Is er straks nog wel voldoende geld voor sport, voor hobby, voor vakantie…?

Dat je nog niet alle antwoorden weet geeft niet. Geef gewoon eerlijk aan dat jullie  bepaalde zaken nog niet weten, maar dat jullie dit samen als hun ouders gaat regelen. Stel je kinderen zoveel als mogelijk - en eerlijk - gerust.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Maak je ouders erop attent dat je graag meedenkt over de nieuwe situatie na de scheiding, zoals de inrichting van een nieuwe kamer, het verblijfschema en hoe met elkaar in contact te blijven;

Geef aan dat je ook moet wennen aan een nieuwe structuur of woonplek zoals zijzelf, waarbij de nieuwe partner van mama of papa na een tijdje hartstikke welkom is. Geef mij svp enige tijd om een eigen plekje te vinden;

Maak me bewust en spreek me erop aan als ik per ongeluk negatief praat over mama/papa als zij/hij er niet is. Dat doe ik niet expres, maar soms overvalt het gevoel me (bijvoorbeeld als ik verdrietig ben) en dan zeg ik zulke dingen…  

Scheidingsplanner Leon van Laarhoven

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties en de kinderen

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Vertel je kinderen dat de scheiding niet hun schuld is

Veel kinderen zoeken de schuld van een scheiding bij zichzelf. Het is verstandig met regelmaat te benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Informeer je kinderen over het feit dat de scheiding niets met hen te maken heeft, maar met de problemen tussen papa en mama. Ook na de scheiding kan het noodzakelijk zijn dat jullie als ouders de kinderen hiervan blijven overtuigen. Kinderen kunnen namelijk langere tijd blijven geloven dat de scheiding hun schuld is en dit staat de verwerking van jullie scheiding in de weg.

Laat de kinderen contact houden met beide ouders

Het is logisch dat kinderen beide ouders minder regelmatig zien na een scheiding. Als het contact goed is en als het contact regelmatig plaatsvindt, hoeft dit geen probleem te vormen. Waar kinderen veel last van kunnen hebben, is als ze een van de twee ouders helemaal niet meer of zeer onregelmatig zien. Het is noodzakelijk dat jullie je beseffen dat het voor de kinderen belangrijk is om goed contact te hebben met beide ouders. Het helpt je kinderen bij het aanpassen naar de nieuwe situatie en het voorkomt problemen op latere leeftijd. Kinderen kunnen een scheiding eerder verwerken en beter een plaats geven als hun ouders in staat zijn elkaar de ouderrol te gunnen.

Geef je kinderen een stem in de scheiding

Geef je kinderen de kans om zich te uiten en te vertellen wat zij belangrijk vinden. Schep hierbij niet te veel verwachtingen en geef aan dat jullie uiteindelijk samen - als hun verzorgende ouders - bepalen welke afspraken er gemaakt worden. Het belangrijkste is dat jullie kinderen zich gehoord voelen.

Stimuleer contact met familie

Jullie kinderen kunnen de scheiding beter verwerken als zij meerdere mensen in hun directe omgeving hebben die hun het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan.

Het kan je kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen ook terecht kunnen bij andere volwassenen, zoals opa of oma of een ander familielid.

Stimuleer deze contacten dan ook. Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg en grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn.

In het artikel 'Behouden van familiebanden bij een scheiding' vind je tips voor zowel ouders als grootouders

Stimuleer contact met familie

Stichting Villa Pinedo

Voor kinderen en ouders biedt Stichting Villa Pinedo een goed platform voor de verwerking van de scheiding. Het is dé plek in Nederland waar kinderen met gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Zij kunnen op het forum voor kinderen vragen stellen of een luisterend oor krijgen van een buddy. Op het forum voor ouders kun je zelf terecht om vragen te stellen en advies te krijgen. Daarnaast kun je er online trainingen volgen die je leren door de ogen van je kinderen te kijken.

Onze hulp bij een scheiding met kinderen

Wij begeleiden jullie in het overleg over de afspraken en geven jullie tips en adviezen. Samen stellen wij een ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe de zorg wordt verdeeld. Hierbij adviseren we je over de verschillende vormen van ouderschap, zoals co-ouderschap. Ook bevat het ouderschapsplan een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie, exact toegespitst op jullie situatie. Zo zorgen we er samen voor dat alle zaken inzichtelijk en goed geregeld zijn voor een beetje nieuw geluk.

Alles omvattend financieel advies

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Gratis scheidingsboekje 

Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.

Terug naar boven