Samen scheiden

Gepubliceerd op 12-09-2017 door de Scheidingsplanner

Eén van de eerste, belangrijke beslissingen bij uw scheiding is of u de scheiding in overleg met uw ex-partner wilt regelen, of dat u ieder een eigen adviseur inschakelt.

Stel u wilt in overleg met uw ex-partner de scheiding regelen. Samen afspraken maken over bijvoorbeeld de zorgverdeling en de kinderen lukt wellicht nog. Maar hoe zit het met kinder- en partneralimentatie? En wat moet er gedaan worden met het pensioen? Deze onderwerpen zijn lastiger om met z’n tweeën te regelen. Juist dan kunt u samen één deskundige inschakelen.

De deskundige zal u begeleiden bij het maken van afspraken en samen met u zoeken naar een oplossing. Als neutrale derde houdt hij of zij de belangen van u beiden in het oog. Dit kan een mediator zijn, een advocaat of een Scheidingsplanner. Deze deskundige is neutraal en probeert samen met u te zoeken naar een oplossing.

Het voordeel van de scheiding samen regelen is dat u sneller afspraken kunt maken, waardoor de scheiding niet lang hoeft te duren. Bovendien voorkomt het dat u onnodig tegenover elkaar komt te staan. Dit is vooral van belang als u kinderen heeft. Als het u lukt de scheiding in goed overleg te regelen, dan geeft dit een goed uitgangspunt voor de toekomst. U blijft immers samen ouders van uw kinderen.

Schakel ik dan een advocaat, mediator of Scheidingsplanner in?

De keuze is aan u wie u wilt inschakelen bij uw scheiding. Dat kan een advocaat zijn, een mediator, of een andere deskundige, zoals een Scheidingsplanner.

Advocaat
Een advocaat is een juridisch deskundige. Een advocaat kan tegelijkertijd ook een mediator zijn.

Mediator

Een mediator is een bemiddelaar. Een mediator bemiddelt in het overleg tussen u en uw partner om samen afspraken te maken over alle zaken die bij de scheiding komen kijken. Een mediator maakt de emoties van u en uw ex-partner bespreekbaar, zodat deze bij het maken van afspraken niet in de weg zitten.

Scheidingsplanner

Een Scheidingsplanner is een financieel deskundige, die zich heeft gespecialiseerd in het afwikkelen van scheidingen. De Scheidingsplanner kijkt als onafhankelijk financieel adviseur naar uw totale financiële plaatje. Verder inventariseert hij of zij uw wensen en belangen. Vervolgens zoekt de Scheidingsplanner naar oplossingen en begeleidt hij of zij u in het maken van afspraken.

Een Scheidingsplanner kijkt niet alleen naar uw huidige inkomen en vermogen om daar de standaardberekeningen op los te laten. De Scheidingsplanner kijkt ook naar het besteedbaar inkomen na de scheiding zodat het voor beide partijen duidelijk is hoe hun inkomen er na de scheiding uitziet. Dit levert vaak een beter begrip op voor elkaars situatie.

Bovendien is een Scheidingsplanner gespecialiseerd in complexe financiële situaties, zoals het eigen bedrijf, pensioen opgebouwd in eigen beheer, lijfrentes, etc.

De Scheidingsplanner heeft eigen juristen die voor u de begeleiding van het scheidingsverzoek naar de rechtbank regelen. U heeft naast de Scheidingsplanner dus geen eigen advocaat nodig. Bij ons zit alles onder één dak.