Het echtscheidingsconvenant

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en jouw ex-partner. In het echtscheidingsconvenant komen alle afspraken te staan die jij en jouw ex-partner over de echtscheiding hebben gemaakt. Veel mensen krijgen de kriebels als ze aan het opstellen van het convenant denken. Zo’n belangrijk document, waarin alles wat van belang is voor jouw verdere leven is opgenomen. En de rechter moet het beoordelen. Dat zal dus allemaal wel heel lastig zijn! Ja, het echtscheidingsconvenant is zeker belangrijk. Maar lastig en moeilijk? Nee, dat hoeft echt niet als je de juiste hulp inschakelt.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

Zoals gezegd staan in het scheidingsconvenant alle zaken waarover jij en jouw ex-partner met elkaar afspraken hebben gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan:

Is het opstellen van een convenant verplicht?

Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar toch is het opstellen van een goed echtscheidingsconvenant wel aan te raden! Bij een overlegscheiding wordt al snel gedacht dat overeenstemming tussen de scheidende partners voldoende is. De keuze om dan voor een snelle, beknopte afwikkeling van de echtscheiding te kiezen is meestal de grootste valkuil. Tijdens de echtscheiding staat namelijk alles nog vers op het netvlies, maar als enige tijd later de emoties voor een groot deel zijn verdwenen verschijnen de vragen en is het convenant hét bewijsstuk waarop kan worden teruggevallen.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

 

Om discussies in de toekomst tot een minimum te beperken, is het van belang om een volledig en gedegen convenant met elkaar op te stellen. Laat je bijstaan bij het opstellen hiervan, zodat aan alle aspecten wordt gedacht.

Scheidingsplanner Wim de Zwart

Redenen voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant

Het convenant is de basis voor toekomstige communicatie. Het niet vastleggen van de uitgangspunten en afspraken tijdens de echtscheiding zijn tijdbommen voor de toekomst. Zo is het van belang dat voor een herberekening van de alimentatie de levensstandaard tijdens het huwelijk duidelijk is: wat zijn de inkomens en wat hebben alle gezinsleden nodig om van te leven? Voor het afdwingen van naleving van een afspraak is het van belang dat deze onomstotelijk blijkt uit het convenant. Wat er niet staat kan niet worden afgedwongen!

Ook is het convenant het houvast voor derden: de bank, de notaris en de Belastingdienst. Echtscheiding is het speerpunt van de Belastingdienst. Fiscale aspecten zijn complex en daarmee snel een ondergeschoven kindje. Zorg er dan ook voor dat jouw scheidingsbemiddelaar de juiste kennis in huis heeft.

Wat is het verschil tussen een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan?

Verschil echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan

Waar in het echtscheidingsconvenant alle gemaakte afspraken over de echtscheiding worden vastgelegd, staan in het ouderschapsplan alle afspraken die jullie met betrekking tot jullie kinderen maken.

Als jullie minderjarige kinderen hebben, dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. De afspraken over de contact/omgangsregeling en de kosten van de kinderen worden onder meer hierin opgenomen. Ook eventuele afspraken over co-ouderschap komen in dit plan te staan. Het ouderschapsplan is een apart document, naast het echtscheidingsconvenant.

Verschil echtscheidingsconvenant en akte van verdeling?

In het echtscheidingsconvenant worden de afspraken over de eigen woning vastgelegd. Als een van jullie na de scheiding in het huis blijft wonen, dan staat in het convenant wie het huis overneemt en wie de hypotheek op zich neemt. Nadat jullie van de rechtbank de echtscheidingsbeschikking hebben ontvangen, moet een notaris deze afspraken uit het convenant vastleggen in een akte van verdeling. Hiermee wordt het huis en de hypotheek overgezet op de naam van diegene die in het huis blijft wonen.

Heb ik een echtscheidingsconvenant nodig voor een hypotheek?

Hoewel het dus niet verplicht is om een echtscheidingsconvenant op te stellen, leert de ervaring dat een hypotheekverstrekker bijna altijd om een convenant vraagt, zodra je in de toekomst een hypotheek gaat aanvragen. De geldverstrekker wil namelijk altijd vaststellen of er nog rechten of plichten voortvloeien uit jouw vorige huwelijk om jouw aanvraag te kunnen beoordelen.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Het echtscheidingsconvenant: waar moet ik op letten?

Als je gaat scheiden, moet je veel zaken regelen en hierover afspraken maken. Alles waar je afspraken over maakt moet je opnemen in het echtscheidingsconvenant, zodat er later geen discussie over kan ontstaan. Je moet er dus op letten dat jij of jouw scheidingsadviseur ook daadwerkelijk alle afspraken vastlegt in het convenant. Voor scheidende mensen is het echter vaak lastig om het overzicht te bewaren. Onze checklist scheiden biedt je de helpende hand met een overzicht van alle zaken die met een scheiding te maken hebben.

Een echtscheidingsconvenant indienen bij de rechtbank

Is het echtscheidingsconvenant opgesteld en hebben jullie het convenant beiden ondertekend? Dan kan het scheidingsconvenant, tezamen met het verzoekschrift tot echtscheiding en het eventuele ouderschapsplan, ingediend worden bij de rechtbank. Enkele weken later zal de rechtbank de echtscheiding uitspreken in een schriftelijke uitspraak. 

Bij de Scheidingsplanner is het indien van de stukken bij de rechtbank inbegrepen. In samenwerking met onze advocaten verzorgen wij dus ook de afwikkeling van jouw scheiding bij de rechtbank.

echtscheidingsconvenant indienen bij de rechtbank

Convenant echtscheiding openbreken of wijzigen

Na de scheiding kan jullie situatie wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan een verandering van inkomen door verlies van je baan, een nieuwe baan met een gewijzigd inkomen of een van jullie beiden heeft een nieuwe relatie gekregen. In dit soort situaties kan het noodzakelijk zijn om het convenant van jullie echtscheiding open te breken of te wijzigen voor bijvoorbeeld nieuwe afspraken over de partner- of kinderalimentatie. In het geval van een alimentatieherberekening waar beide partijen mee akkoord zijn, kan een aanvullend convenant worden opgesteld.

Een echtscheidingsconvenant niet nakomen

Het echtscheidingsconvenant is over het algemeen een onderdeel van de beschikking van de rechtbank. De afspraken in het scheidingsconvenant zijn hierdoor voor beide partijen bindend en afdwingbaar. Als een van de partijen de afspraken niet nakomt, dan kan de andere partij het echtscheidingsconvenant echter niet zomaar ontbinden. Over het algemeen is in het scheidingsconvenant opgenomen dat het echtscheidingsconvenant niet kan worden ontbonden, geheel of gedeeltelijk, en dat het alleen mogelijk is om nakoming te eisen.

Onze hulp bij het echtscheidingsconvenant

Een gedegen echtscheidingsconvenant voorkomt toekomstige struikelblokken met alle procedurele gevolgen van dien. Een goede voorlichting tijdens de echtscheiding en een second opinion bij gerede twijfel kan grote problemen na de echtscheiding voorkomen. Weet wat je tekent! Als iets eenmaal (niet) vastligt, is het veel lastiger om dit later te wijzigen. Het opstellen van een convenant moet dus zorgvuldig gebeuren. Alle financiële en fiscale afspraken moeten erin opgenomen worden. En dat doen jullie natuurlijk niet alleen. De ervaren scheidingsexperts van de Scheidingsplanner staan klaar om jullie te helpen. In begrijpelijke, heldere taal. 

Allesomvattend financieel advies

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Gratis scheidingsboekje 

Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.

Terug naar boven