Aantal scheidingen na vakantieperiode groter

Gepubliceerd op 01-08-2019 door de Scheidingsplanner

Vakantie, niet iedereen kijkt er naar uit. Veel gezinnen hebben vakantiestress, die voort kan komen uit al aanwezige relatieconflicten die door zaken als sport, werk, sociale contacten en individuele bezigheden in het dagelijkse leven naar de achtergrond zijn verdrongen.

Als een relatie al spanningen kent, nemen die spanningen vaak juist tijdens de vakantie toe. De druk om “gezellig te moeten doen” en het 24 uur per dag in elkaars omgeving zijn, eisen dan hun tol. 

Soms wordt de vakantieperiode ook gezien als een laatste mogelijkheid om de relatie nog te redden. Onder het mom van “laten we het nog een keer proberen” en “we kunnen de kinderen hun vakantie niet ontnemen” worden koffers tegen beter weten in gepakt. 

In plaats van rust te brengen, zorgt een vakantie er dan voor dat conflicten escaleren en opgespaarde irritaties hun weg naar buiten vinden. Partners realiseren zich dat hun relatie niet meer te redden is. Zij besluiten na de vakantie uit elkaar te gaan. Een heftige beslissing, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. 

Juist als emoties de overhand dreigen te nemen is het belangrijk om vast te stellen dat er bij een scheiding ook een groot aantal praktische zaken geregeld moeten worden:

  • Waar gaat u wonen? Moet de woning verkocht worden of kan een van de partners de woning misschien overnemen?
  • Welke afspraken moeten er gemaakt worden over de kinderen? En welke financiële afspraken moeten hierover gemaakt worden?
  • Moet er een partneralimentatie worden afgesproken en wat betekent dat voor het inkomen van beide partners na de scheiding?

Een Scheidingsplanner kan u helpen bij het nemen van beslissingen over deze zaken. Door beide partners inzicht te geven in de financiële gevolgen van de scheiding kan er sneller overeenstemming ontstaan.

U regelt samen uw zaken. Beslissingen worden u niet opgelegd of worden niet afgedwongen. En daarmee neemt de houdbaarheid van de door u genomen beslissingen sterk toe.